Συνταγές
Δίπλες τραγανές – το παραδοσιακό γλυκό της Πελοποννήσου.
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία-. Πιτες – Φαγητα & Γλυκα με…Μεράκι.”
Υλικά
5 αβγά
1 βανίλια
1/2 κιλό αλεύρι περίπου
Ελαιόλαδο για τηγάνι
Μέλωμα
2 ποτήρια μέλι (θυμαρίσιο καλό να μοσχοβολάει)
1 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι ζάχαρη
Καρύδια χοντροκοπανισμένα
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση του αλευριού, κτυπάμε καλά τα αβγά με πιρούνι , σαν ομελέτα και τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να φτιάξουμε μια σφιχτή ζύμη.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Παίρνουμε το ζυμάρι, το κάνουμε μασούρι και το χωρίζουμε σε κομμάτια και αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλα, με τον παρασκευαστή φύλλου.
Πρέπει το φύλλο μου να είναι μονοκόμματο, χωρίς τρύπες και ισόπαχο σε όλα τα σημεία.
Μόλις ανοίξουμε το ένα φύλλο, κόβουμε με τον κόφτη ζύμης, φυλλαράκια ορθογώνια ….. στρώνουμε στο τραπέζι ένα τραπεζομάντηλο και τα τοποθετουμε πάνω, αφήνουμε κενό μεταξύ τους και από πάνω τα σκεπάζουμε με άλλο τραπεζομάντηλο γιατί δεν πρέπει να στεγνώσουν.
Τις άκρες τις κάνουμε φιογκάκια…. δεν πετάμε τίποτα από το ζυμάρι.
Συγχρόνως έχει βάλει σε κατσαρόλα μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει καλά και αρχίζουμε να τηγανίζουμε
Παίρνουμε ένα φυλλαράκι από αυτά που κοψαμε….. και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη πλευρά ….. Για να τηγανιστούν, τις κρατάμε λίγο με το πιρούνι, κάτω από το λάδι και κατευθείαν τις διπλώνουμε και τις δίνουμε το σχήμα που θέλουμε .
Θέλει γρήγορες, σίγουρες κινήσεις.
Τις αφήνουμε να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
Τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε ταψί όρθιες, για να φύγει λίγο το λάδι, να στεγνώσουν και να κρυώσουν.
Όταν τηγανιστούν όλες , ξεκινάμε να φτιάξουμε το μέλωμα.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τα καρύδια με την κανέλα και λίγο ζάχαρη.
Σε χαμηλή πλακέ κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη …να λιώσει και να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα.
Στην αρχή το ξαφρίζουμε , όταν σταματήσει να βγάζει αφρό, σβήνουμε την φωτιά και το κατεβάζουμε .
Βάζουμε μέσα στο σιρόπι μία μία δίπλα, τη γυρνάμε απ΄ όλες τις πλευρές, την μελώνουμε καλά και μετά την βάζουμε στο ταψί και την πασπαλίζουμε με το μείγμα της κανέλας.
Έτσι κάνουμε όλες τις δίπλες μας, μέχρι να τελειώσουν
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία-. Πιτες – Φαγητα & Γλυκα με…Μεράκι.”