Connect with us

Γλυκα

Γλυκάκι πανεύκολο Εκμέκ κανταΐφι – Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει

ΥΛΙΚΑ Θα χρειαστούμε για το μεγάλο κλασσικό πυρέξ μας: Για το κανταΐφι μισό κιλό κανταΐφι ή 450 γρ. (συνήθως το πακέτο είναι 450 γρ.) 250 γρ. βιτάμ 2 χούφτες χοντροκομμένους ψημένους, ανάλατους ξηρούς καρπούς 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη 1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη μισή κουταλιά κανέλα ¼ κουταλιά γαρύφαλλο Για το σιρόπι 3 ποτήρια νερό […]

Published

on

1 3

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ

Θα χρειαστούμε για το μεγάλο κλασσικό πυρέξ μας:
Για το κανταΐφι
μισό κιλό κανταΐφι ή 450 γρ. (συνήθως το πακέτο είναι 450 γρ.)
250 γρ. βιτάμ
2 χούφτες χοντροκομμένους ψημένους, ανάλατους ξηρούς καρπούς
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
μισή κουταλιά κανέλα
¼ κουταλιά γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
Για την κρέμα
1 κουτί άνθος αραβοσίτου Γιώτης βανίλια (160 γραμμάρια)
5 ποτήρια γάλα (1 λίτρο + 1 ποτήρι)
2 βανίλιες
15 κουταλιές ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
Για την σαντιγί
3 φλιτζάνια γάλα
3 φακελάκια garni (100 γρ. το καθένα)
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
ένα σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
καβουρδισμένο αμυγδαλάκι ή φιστίκι ή και τα δύο
γλυκό του κουταλιού κεράσι ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού θέλουμε.
(Το γάλα που θα χρειαστούμε για όλη την συνταγή ανέρχεται στα 2 λίτρα. Η αναλογία του ποτηριού που μετρήθηκε το γάλα είναι 4 ποτήρια στο λίτρο.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε το κανταΐφι
Λιώνουμε το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε το πυρέξ ή το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε. Κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο βούτυρο.

Ξαίνουμε πολύ καλά το κανταΐφι και να το ψιλοκόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας. Είναι το μυστικό για να παραμείνει αφράτο και ζουμερό.
Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Στρώνουμε στο ταψί το ένα μέρος κανταΐφι και βουτυρώνουμε πολύ καλά.
Από πάνω βάζουμε το δεύτερο μέρος και ξαναβουτυρώνουμε.

Χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα με την φλούδα τους, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης ή και συνδυασμό τους.
Ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς με την ζάχαρη, την φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα απλώνουμε πάνω στο κανταΐφι.

Αν δεν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί, μπορούμε να παραλείψουμε το στάδιο αυτό, να μην προσθέσουμε δηλαδή πάνω από το κανταΐφι το μείγμα των ξηρών καρπών με την φρυγανιά, την ζάχαρη και τα κανελογαρίφαλλα.

Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε το μισό κανταΐφι με ξηρούς καρπούς και το άλλο μισό χωρίς.
Εγώ το χώρισα νοερά στην μέση και έκανα και τα δύο είδη. Εάν παρατηρήσετε στην παρακάτω φωτό τα κομμάτια που είναι με το συκαλάκι, θα δείτε ότι είναι χωρίς ξηρούς καρπούς, άλλαξα το στόλισμα για να τα ξεχωρίζω.

Προσθέτουμε στο πυρέξ το τρίτο μέρος από το κανταΐφι και βουτυρώνουμε.
Τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι και αλείφουμε με το βούτυρο που έχει μείνει.
Ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά του και τα βράζουμε για περίπου 7 λεπτά.
Ο χρόνος μετράει από την στιγμή του βρασμού.

Όταν το κανταΐφι είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρολίτσα τα 3 ποτήρια γάλα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα 2 ποτήρια γάλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου, την ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά.

Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρολίτσα, ρίχνουμε εκεί το περιεχόμενο του μπολ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, για να μην μας σβολιάσει η κρέμα.
Όταν η κρέμα δέσει, αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά και προσθέτουμε τους 2 κρόκους αυγών. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Όταν κρυώσει, την ανακατεύουμε λίγο και την στρώνουμε στο πυρέξ, πάνω από το κανταΐφι.
Την σκεπάζουμε και πάλι με μεμβράνη, και βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Ετοιμάζουμε την σαντιγί
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί.
Στρώνουμε την σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού, που θα πρέπει να έχει προηγουμένως κρυώσει καλά.

Κρατάμε στην άκρη μια ποσότητα από την σαντιγί, για να διακοσμήσουμε με ροζέτες το γλυκό μας.
Βάζουμε το γλυκό και την σαντιγί που κρατήσαμε στην άκρη στο ψυγείο, για 2-3 ώρες, να παγώσουν.
Κατόπιν χαράσσουμε το γλυκό σε κομμάτια και το διακοσμούμε με την σαντιγί που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού κεράσι, καλά στραγγισμένο από το σιρόπι του και κομμένο στην μέση.
Μπορούμε αντί για κεράσι να γαρνίρουμε με όποιο άλλο γλυκό κουταλιού προτιμάμε.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης ή με καβουρδισμένο αμύγδαλο το κάθε ένα κομμάτι ή αυτοσχεδιάζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : syntageskardias

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!

Συνταγές2 ώρες ago

Ντολμαδάκι και απόλαυση – με κιμά που μας αρέσουν πολύ

Συνταγές4 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές6 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές8 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ9 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές22 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές24 ώρες ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές1 ημέρα ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές3 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Exit mobile version