Συνταγές
Το απόλυτο πασχαλινό επιδόρπιο για αφράτο γαλακτομπούρεκο με αφράτη κρέμα δίχως σιμιγδάλι
Η Συνταγή είναι από Andreas Adalis – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
ΚΡΕΜΑ
700 γρ. γάλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
6 κρόκοι αβγών
2 αβγά
80 γρ. κορν φλάουρ
165 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια ( βάζουμε τα αρωματικά σποράκια του στην κρέμα)
ΣΙΡΟΠΙ:
300 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
30 γρ. γλυκόζη( 1 κουτ. σούπας)
Το κλωναράκι της βανίλιας
1 κουτ. Σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Κάνουμε πρώτα το σιρόπι για να είναι κρύο
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βράζουμε για 4’. Πρέπει να έχει αρκετή πυκνότητα, γύρω στα 36-40 γράδα.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
ΚΡΕΜΑ:
Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα σποράκια της βανίλιας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να βράσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη ,το κορν φλάουρ, τους κρόκους και τα αυγά και τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα .
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το γάλα, ρίχνουμε τα 2/3 μέσα στο μπολ , ανακατεύουμε γρήγορα να μην κάψει το αυγό και ρίχνουμε όλο το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
Ανακατεύουμε καλά να μέχρι σφίξει . Δεν χρειάζεται πάρα πολυ, γιατι θα ψηθεί κιόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτπυμε με μεμβράνη που να εφάπτεται πάνω στην κρέμα.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψάκι. Μετράμε τα φύλλα και τα χωρίζουμε. Απλώνουμε 1 φύλλο και αλείφουμε βούτυρο.
Έπειτα απλώνουμε από πάνω άλλο φύλλο αλλά οριζόντια. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα της κάτω στρώσης σταυρωτά.
Αδειάζουμε την κρέμα, κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες που δημιουργήθηκαν από το σταυρωτό άπλωμα των φύλλων και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα άπλωμα, άλειμμα με βούτυρο ,όμως όχι σταυρωτά αυτή τη φορά.
Αφού αλείψουμε και την επιφάνεια, το τελευταίο φύλλο, το χαράσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 Βαθμούς μέχρι να ροδίσει πολύ καλά. Περίπου 2 ώρες
Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το σιροπιάζουμε με μια κουτάλα σιγά, σιγά . Είναι γλυκό ψυγείου οπότε καλύτερα να τρώγεται κρύο από το ψυγείο και φυσικά να συντηρείται και στο ψυγείο.
Αλλιώς σε 3 ώρες μπορούμε να το κόψουμε άνετα.
Μπορούμε αν θέλουμε αντί για βανίλια, να αρωματίσουμε την κρέμα με ξύσμα πορτοκαλιού ή Λεμονιού. Οπότε κάνουμε ένα γαλακτομπούρεκο πορτοκαλιού ή λεμονιού.
Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε στο σιρόπι ένα μέρος νερού, με χυμό πορτοκαλιού.
Η Συνταγή είναι από Andreas Adalis – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.