Γλυκα
Βόμβα σοκολάτας κατάλληλη για όλες τις περιστάσεις!
Υλικά Για το παντεσπάνι Αυγά4 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου Ζάχαρη1 ποτήρι νερού Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ1 1/2 ποτήρι νερού Βανίλιες2 τεμ Νερό1 φλυτζανάκι του καφέ περίπου Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ1 κουταλάκι γλυκού Για την κρέμα Αυγά4 μόνο τα ασπράδια Ζάχαρη1 ποτήρι νερού Κακάο125 γρ Λικέρ μπανάνα2 κουταλιές σούπας ή κονιάκ Βούτυρο250 γρ λιωμένο Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ25 γρ λιωμένη Μπισκότα […]
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- Αυγά4 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου
- Ζάχαρη1 ποτήρι νερού
- Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ1 1/2 ποτήρι νερού
- Βανίλιες2 τεμ
- Νερό1 φλυτζανάκι του καφέ περίπου
- Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ1 κουταλάκι γλυκού
Για την κρέμα
- Αυγά4 μόνο τα ασπράδια
- Ζάχαρη1 ποτήρι νερού
- Κακάο125 γρ
- Λικέρ μπανάνα2 κουταλιές σούπας ή κονιάκ
- Βούτυρο250 γρ λιωμένο
- Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ25 γρ λιωμένη
- Μπισκότα πτι-μπερ10 τεμ τριμμένα καλά
Για το σιρόπι
- Νερό1/2 ποτήρι νερού
- Ζάχαρη1 κουταλιά σούπας
- Λικέρ μπανάνα2 κουταλιές σούπας
Για την επικάλυψη
- Κρέμα γάλακτος330 ml
- Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ250 γρ σε κομμάτια
- Μέλι1 κουταλιά σούπας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παντεσπάνι : Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, προσθέτουμε την φαρίνα , την βανίλια και το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζουμε το χτύπημα και βάζουμε σταδιακά το νερό (όσο πάρει).
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαστάσεων 30 εκ και βάζουμε το μείγμα μας.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά ενώ μπορούμε να δοκιμάσουμε αν ψήθηκε τρυπώντας με μία οδοντογλυφίδα.
Αν δεν κολλήσει υλικό στην οδοντογλυφίδα είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα : Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια αυγού με την ζάχαρη, προσθέτουμε το ελαφρώς λιωμένο βούτυρο ,το κακάο,τα τριμμένα μπισκότα,την λιωμένη κουβερτούρα,το λικέρ και τα χτυπάμε καλά να ομοιογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να δέσει καλά.
Για το σιρόπι : Μέσα σε 1/2 ποτήρι νερού προσθέτουμε την ζάχαρη και το λικέρ και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Συναρμολόγηση : Βγάζουμε το παντεσπάνι από το ταψί αφού έχει κρυώσει καλά, βρέχουμε ένα βαθύ μπολ και το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Κόβουμε στην μέση οριζόντια το παντεσπάνι και σιροπιάζουμε τα δύο κομμάτια καλά.
Κόβουμε κυκλικά το κάθε κομμάτι παντεσπάνι στην διάμετρο του μπολ δημιουργώντας έτσι δύο κύκλους και δύο δακτυλίδια. Τοποθετούμε τον έναν κύκλο στον πάτο του μπολ και χρησιμοποιούμε τα δακτυλίδια για να δώσουμε ύψος περιμετρικά. Σιροπιάζουμε λίγο και αδειάζουμε μέσα την κρέμα μας.
Κλείνουμε με τον δεύτερο κύκλο βάζοντας όπου υπάρχει κενό κομματάκια παντεσπάνι ώστε να θωρακίσουμε την κρέμα (μην φοβηθείτε να προσθέσετε κομμάτια παντεσπανιού γιατί έτσι κι αλλιώς τα κομμάτια θα ενωθούν μετά την ψύξη.)
Πιέζουμε λίγο με το χέρι μας και κλείνουμε με την μεμβράνη. Βάζουμε ένα στρογγυλό ίσιο πιάτο και κάτι για βάρος από πάνω και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Για την επικάλυψη : Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος καλά, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε συνεχώς με αργές κινήσεις για 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς όχι πολύ. Αφού βγάλουμε το γλυκό από το ψυγείο, το γυρίζουμε ανάποδα, αφαιρούμε το μπολ και την μεμβράνη με προσοχή και περιχύνουμε με την σοκολάτα μας ώστε να το καλύψει ομοιόμορφα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 60-120 λεπτά και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
* Για διευκόλυνση μπορείτε να δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό βήμα-βήμα