Συνταγές
Αφράτα και νόστιμα σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 και 1/2 κιλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (τα 400 γρ έβαλα κίτρινο ) – είναι το χωριάτικο που λέμε
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη ή μελι
2 κουταλάκια γλ αλάτι
6 με 7 κουταλιες ελαιόλαδο
Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 900ml )
Μια κουταλιά πετιμέζι αραιωμένο σε λίγο νερό για επάλειψη
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ριχνουμε το αλεύρι και το αλάτι στη λεκάνη και ανακατεύουμε .
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ριχνουμε χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το λάδι.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να διαλυθεί και σιγά σιγά τραβάμε από τα πλάγια το αλεύρι ,κατόπιν ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα ζυμαρακι μαλακό και λείο.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μια ώρα να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει το βάζουμε στο τραπεζι και το χωρίζουμε σε μπαλάκια ,τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν .
Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με τα χέρια σαν πιτούλα και μετά ρολαρουμε σε μακρόστενο σχήμα, τα βάζουμε να φουσκώσουν στο ταψί με χαρτί ψησίματος .
Διαλύουμε το πετιμέζι με λίγο νερό και τα αλείφουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αέρα για 15 λεπτά και 15 λεπτά μόνο αντιστάσεις .
Στον πάτο του φούρνου βάζω ένα σκεύος με καυτό νερό όση ώρα ψήνονται.
*Αν δεν έχουμε πετιμέζι μπορούμε να βάλουμε μέλι με λίγο νερό ή ζάχαρη με νερό ή σκέτο νερό
ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο μέλι που θα λιώσετε σε λίγο χλιαρό νερό ,θα τα ψήσετε για μισή ώρα στις αντιστάσεις , θα πάρετε ένα στα χέρια σας θα το χτυπήσετε από κάτω και εάν ο ήχος είναι κούφιος τότε είναι έτοιμα
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.