Συνταγές
Αναλυτικότατη συνταγή για εκμέκ κανταΐφι – εγγυημένο αποτέλεσμα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Souki Simeonidou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
600 γρ. Ζάχαρη
500 ml νερό
Φλούδα λεμονιου
Για τη βάση
400 γρ. Κανταΐφι
125 γρ. Βούτυρο
Για την κρέμα
1,3 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
4 αυγα ολοκληρα
250 γρ. Ζάχαρη
130 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο παγωμένο
2 βανίλιες ή 1 κ.γ. μαστιχα+ ξυσμα λεμονιου
Για τη σαντιγί
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
φυστίκι Αιγίνης σπασμένο για διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα που τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρει μία βράση. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη βάση
Ανοίγουμε το καταΐφι με τα δάχτυλά μας (ξάσιμο). Δε θέλουμε να έχει καθόλου κόμπους και πρέπει να το κάνουμε αέρινο. Το απλώνουμε σε ένα ταψί (25×35 εκ.) σε όλη του την επιφάνεια.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για για 45 λεπτα (αναλογα το φουρνο)
Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό ρίχνουμε πάνω του το κρύο σιρόπι από πάνω με μία κουτάλα και φροντίζουμε να πάει παντού.
Αυτο το εχω κανει και με κρυο κανταιφι χλιαρο σιρόπι και εγινε μια χαρα
Το κανταΐφι με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
Το αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει καλά
Για την κρέμα πατισερί
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και έπειτα τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε και ξεκινάμε να ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (προσοχή θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολχτυπάμε τα αυγα με την υπόλοιπη ζάχαρη . Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας.
Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.
Τέλος ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και την βάζουμε ξανά στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Από καιρό σε καιρό δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Ανακατευουμε δοκιμάζουμε και αν δεν καταλάβουμε το κορν φλάουερ, τότε η κρέμα είναι έτοιμη.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, κομμένο σε κοματάκια και παγωμένο από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μια μαρίζ.
Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο και καλά κρυωμένο καταΐφι . Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες.
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και την βανίλια μέχρι να σφίξει σε σαντιγί και να έχει την υφή γιαουρτιού. Προσοχή μην την παραχτυπήσουμε και ”κόψει”.
Ρίχνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα αφού έχουμε αφαιρέσει τη μεμβράνη και την απλώνουμε Στολίζουμε αν θελουμε με ροζετες σαντιγυς και πασπαλίζουμε με σπασμένο φυστίκι Αιγίνης.
Το ταψι μου ειναι 40Χ26
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Souki Simeonidou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”