Συνταγές
Αγαπημένα γεμιστά τσουρέκια υπέροχα λαχταριστά με σοκολάτα και καρύδια
Η γεύση συγκλονιστική!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ :
( Για 2 τσουρέκια )
Ζύμη για τσουρέκι :
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
50 γρ. μέλι
150 γρ. νερό
1 ½ κ.σ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο και 50 γρ. επιπλέον
2 αυγά
Ξύσμα πορτοκαλιού
15 γρ. μαγιά ξηρή
10 γρ. μαχλέπι
2 βανίλιες
1,5 γρ. μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και μαγιά και ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλεύρι και αφήνουμε ένα τέταρτο. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε βούτυρο και μέλι και τα ζεσταίνουμε. Στο multi βάζουμε ζάχαρη, βανίλια, μαχλέπι και μαστίχα. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη.
Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ξύσμα και, μετά, τα αυγά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και τη μαγιά.
Χτυπάμε καλά και μετά από 10′ προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα για να φουσκώσουν.
Για τη γέμιση :
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. βούτυρο
45 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο
Λίγα καρύδια
Για το σιρόπι
160 γρ. ζάχαρη
160 γρ. νερό
*Βράζουμε για 5 λεπτά
Για την επικάλυψη:
1 λευκή σοκολάτα κουβερτούρα ή απλή.
1 σοκολάτα κουβερτούρα
* Μπέν Μαρί ξεχωριστά την κάθε μία
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το κακάο
Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς
Χωρίζουμε την γέμιση στα δύο
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη, ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση, καρύδια και διπλώνουμε
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο ζυμάρι
Βάζουμε τα ζυμάρια σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο
Κόβουμε τη ζύμη του κάθε τσουρεκιού στη μέση, ενώνουμε την πάνω άκρη και δίνουμε σχήμα πλεξούδας , πλέκοντας τα δύο κορδόνια , αλλά προσέχουμε το κόψιμο να κοιτάζει προς τα πάνω, όπως το πλέκουμε- στρίβουμε, για να μην χυθεί στο ψήσιμο η γέμιση
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25λ
Σιροπιάζουμε τα τσουρέκια μας με ένα πινέλο και στη συνέχεια ρίχνουμε λεύκη και μαύρη σοκολάτα , απλώνοντας με πινέλο ή σπάτουλα
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.