Συνταγές
Ήρθαν τα πρώτα μελομακάρονα – με σιρόπι ρόδι, πορτοκάλι, μανταρίνι
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά για το σιρόπι:
250 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ.μέλι κατά προτίμηση αγνό ανθεων
1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
150 γρ. χυμό από ροδι,πορτοκάλι και μανταρίνι
Υλικά για τη ζύμη:
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική στέβιας η κανονική
150 γρ. χυμό απο ρόδι, πορτοκάλι και μανταρίνι
200 γρ. ελαιόλαδο
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 βανίλια
1κ.γ μπέικεν πάουντερ
1/2 κ.γ μαγειρική σόδα
1 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης
Λίγο γαρίφαλο
Επιπλέον για γέμιση καρύδια πεκαν η κανονικά
Για πασπαλισμα:
Μέλι αγνό ανθεων
Τριμμένο καρύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης και τον χυμό σε μια κατσαρολιτσα.
Μόλις βράσει αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε 5′ λεπτά προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε, περιμένουμε να κρυώσει.
Ανάβουμε το φούρνο αέρα στους 170’C βαθμούς.
Σε μπολ ανάμειξης ρίχνουμε τον χυμό, το λάδι, την κανέλα, το μπέικιν πάουτερ, την μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκάλι, την βανίλια την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμενο, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Παίρνουνε λίγη από τη ζύμη (25 γρ. ) πλάθουμε μπαλάκια, τοποθετούμε σε λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα και πατάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Κάποια τα περνάμε πάνω σε τρίφτη και βάζουμε ενα καρύδι. Τα γυρνάμε να πάρουν το σχήμα μελομακάρονου. Ψήνουμε στον αέρα για 22′ λεπτά περίπου στους 170′ C βαθμούς.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο απευθείας τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέσα. Όταν κρυώσουν πασπαλίζουμε με μέλι και τριμμένο καρύδι η φουντούκι.
Καλή επιτυχία φίλες και φίλοι μου και με το καλό να έρθουν οι γιορτές.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.