Συνταγές
Ένα παραδοσιακό γλυκό αλλά και πικάντικο έδεσμα που σερβίρεται είτε με ουζάκι είτε και σαν γλυκάκι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Συκομαΐδες ή συκομαγιδες κερκυραϊκές με αποξηραμένα σύκα!
Υλικά
2 κιλά αποξηραμένα σύκα πολύ ψιλοκομμένα ( όχι αλεσμένα)
2 ποτήρια μούστο ( από φρέσκα σταφύλια περιπου 2 κιλα)
1/2 ποτηράκι του κρασιού λικέρ μαστίχας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ούζο
1 κ.σ γλυκάνισο κοπανισμενο
1 1/2 κ.γ φρέσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ κοφτη κανέλα
1/2 κ.γ κοφτό γαρύφαλλο
1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα ( προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα συκαλακια μου με ένα ψαλίδι μικρά οσο το μέγεθος του μικρού νυχιού μου.
Τα βάζουμε σε μία μπασίνα.
Στιβουμε σε ένα σουρωτό, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μια λεκανιτσα από κάτω , τα σταφύλια και κρατάμε το μούστο.
Προσθετουμε μεσα στα ψιλοκομμένα σύκα το λικέρ , το ούζο και το μούστο(όχι όλο εξαρχής)
Αρχίζουμε να ζυμωνουμε καλά το μίγμα μου .
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ζυμώνωουμε καλά και για αρκετή ώρα.
Αφήνουμε σκεπασμένο το μίγμα μου όλο το βράδυ να τραβήξει και να φουσκώσουν τα σύκα με τα υγρά και να ανταλλάξουν αρώματα.
Προσέχουμε στην προσθήκη των υγρών
Θέλουμε το μίγμα μας να είναι αρκετά πηχτό που να μπορεί όμως να πλάθεται και να στέκεται σαν μπιφτεκακια η κάθε συκομαιδα μας.
Αν χρειαστεί λίγη υγρασία ακόμα προσθέστε με πολύ προσοχή λίγο μούστο ακόμα.
Ωστόσο έχουμε πλύνει σχολαστικά τα φύλλα συκής και τα έχω σταγνωσει καλά.
Πλάθουμε μπιφτεκακια – συκομαΐδες τετράγωνες η στρογγυλές πάχους 1 1/2 – 2 δαχτύλα.
Τυλίγουμε καλά με τα φύλλα συκής και δένω με σπαγγο.
Τοποθετουμε τις συκομαΐδες σε ταψακι με λαδόκολλα και τις ψήνουμε στους 50 -60 βαθμούς στο αερόθερμο για 2 τουλάχιστον ωρες και μέχρι να στεγνώσουν καλά και τα φύλλα εξωτερικά.
Φυλάμε σε δροσερό σκιερό μέρος.
Διατηρείτε ένα χρόνο.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”