Connect with us

Μπισκοτα - Κουλουρια

Ζακυνθινή παραμονιάτικη κουλούρα των Χριστουγέννων

Υλικά: 600 γρμ. αλεύρι σκληρό, ή για όλες τις χρήσεις 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 1 ποτήρι ζεστό νερό 90 γρμ. κόκκινο κρασί ζεστό 30 γρμ. ελαιόλαδο ζεστό 100 γρμ. ζάχαρη 50 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα 30 γρμ. σταφίδα ξανθιά 50 γρμ. σταφίδα μαύρη 1/5 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη 1 κουτ. γλ. κοφτό κανέλα σκόνη 1 κουτ. […]

Published

on

001 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από το sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.com

Υλικά:

600 γρμ. αλεύρι σκληρό, ή για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
90 γρμ. κόκκινο κρασί ζεστό
30 γρμ. ελαιόλαδο ζεστό
100 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα
30 γρμ. σταφίδα ξανθιά
50 γρμ. σταφίδα μαύρη
1/5 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 κουτ. γλ. κοφτό κανέλα σκόνη
1 κουτ. σ. κοφτήγλυκάνισο
ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλ. αλάτι

Για την διακόσμηση:
Η διακόσμηση ποικίλει από σπίτι σε σπίτι.
ζάχαρη κρυσταλλική
κουφετάκια σαβούρα
σουσάμι
λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, (προαιρετικά αν θέλουμε να χρωματίσουμε τη ζάχαρη).
καρύδια ολόκληρα με το τσόφλι, ή αμύγδαλα ολόκληρα με το τσόφλι.

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι με την μαγιά, και ανακατεύουμε καλά.

2. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση, και ρίχνουμε το ζεστό κρασί, και το ζεστό ελαιόλαδο, και το μισό νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι καλά, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός καρύδια, και σταφίδες.

3. Ζυμώνουμε με τα δύο χέρια πάρα πολύ καλά. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε κατά διαστήματα νερό, (χλιαρό πάντα) τόσο, ώστε η ζύμη να είναι απαλή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. (Αν έχουμε κουζινομηχανή, κάνουμε την διαδικασία αυτή. Ρίχνουμε αλεύρι και μαγιά, ανακατεύουμε καλά,και κατόπιν λάδι, κρασί, και μετά όλα τα υλικά εκτός καρύδια και σταφίδες. Ζυμώνουμε με τον γάντζο προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί).

4. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια, και τις σταφίδες, και ζυμώνουμε (με το χέρι) να ανακατευθούν καλά στη ζύμη. Αν χρειαστεί εδώ, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να ξεκουραστεί.

5. Κατόπιν βάζουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ με τσέρκι, 25 – 28 εκ. με την τρύπα, ή με τον ίσιο δίσκο, ή σε στρογγυλό ταψάκι, 25 – 28 εκ. διάμετρο. (Εδώ αν θέλουμε να βάλουμε ολόκληρα καρύδια, ή αμύγδαλα, βυθίζουμε 4 -5 γύρω-γύρω στη ζύμη).
Αφήνουμε για 1 1/2 έως και 2 ώρες περίπου σκεπασμένη με πετσέτες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει αρκετά, να διπλασιαστεί. Ανάλογα με το περιβάλλον, θέλει και την ώρα του.

6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, και ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά περίπου στην κάτω-κάτω θέση με αντιστάσεις.

7. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, και την βγάζουμε από το ταψί. Την βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

8. Με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρώς με λίγο μέλι όλη την επιφάνεια, (διαλυμένο με λίγο χλιαρό νερό, αναλογία 2:1) και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με κουφετάκια σαβούρα, και ζάχαρη κρυσταλλική. Αφού απορροφήσει την υγρασία η ζάχαρη, αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγη ακόμα.

Σημείωση:
Αν θέλετε να κάνετε τη ζάχαρη χρωματιστή, βάλτε την σε ένα μπολ, στάξετε 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή άλλη απόχρωση, και ανακατέψτε πολύ καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, να πάρει ένα ομοιόμορφο ροζ χρώμα όλη η ζάχαρη, και να μην σχηματίζει μπαλάκια.

Επίσης μπορείτε να την πασπαλίσετε με σκέτη ζάχαρη άχνη, αν και το παραδοσιακό είναι με κρυσταλλική και κουφετάκια.

Περισσότερα στο : sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.com

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές11 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές13 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές15 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές17 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές19 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές19 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές1 ημέρα ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές1 ημέρα ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές5 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές5 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Exit mobile version