Είναι απίθανο, σκέτο ή στη φρυγανιέρα με λίγο βούτυρο! Αφράτο προζυμένιο ψωμί τοστ σαν μπριός, σαν τσουρέκι
Connect with us

Συνταγές

Είναι απίθανο, σκέτο ή στη φρυγανιέρα με λίγο βούτυρο! Αφράτο προζυμένιο ψωμί τοστ σαν μπριός, σαν τσουρέκι

Published

on

436407097 1390831144922894 6199037205284418971 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Να μη μπαγιατώνει εύκολα, να μην τρίβεται, να μην είναι πορώδες και σφιχτό.
Χρησιμοποίησα φόρμα ψωμιού πολύ ψηλή και σε διαστάσεις 21Χ12Χ12.

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη YUDANE
65 γρ. αλεύρι δυνατό, (για τσουρέκια)
65 έως 75 γρ. βραστό νερό

Για το προζύμι
56 γρ. προζύμι
172 γρ. αλεύρι δυνατό
72 γρ. νερό, (πρόσθεσα 50 γρ. επειδή το προζύμι μου ήταν πολύ σφιχτό)
28 γρ. καστανή ζάχαρη

Για την τελική ζύμη
65 γρ. αλεύρι δυνατό
( *αν χρειαστεί προσθέτουμε στο τελικό ζύμωμα στο μίξερ 4-5 κτσ. αλέυρι)
8 γρ.,  (1 κτγ.), ζάχαρη καστανή
1 κτγ. αλάτι
20 γρ. σκόνη γάλακτος
40 γρ. αυγό, (1 μέτριο χτυπημένο μείον 1 κτσ.)
20 γρ. βούτυρο μαλακό
20 γρ. νερό κρύο, (χρησιμοποιείς πρώτα το μισό κι αν χρειαστεί προσθέτεις το υπόλοιπο)
(* Λίγο χτυπημένο αυγό για επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΤΟ ΒΡΑΔΥ

1.Φτιάχνουμε τη ζύμη YUDANE. Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολάκι να γίνει μια λεία πάστα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

2.Προετοιμάζουμε το προζύμι. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το προζύμι με το νερό, προσθέτουμε ζάχαρη και αλεύρι και δουλεύουμε με κουτάλι σε μια ομοιογενή ζύμη. Καλύπτουμε με μεβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι το επόμενο πρωί. Πρέπει περίπου να τριπλασιαστεί και θα απαιτήσει από 8 ώρες και πάνω, ανάλογα με το πόσο δυνατό ήταν το προζύμι μας. Μου πήρε πάνω από 12 ώρες. Το καλοκαίρι με τη ζέστη γίνεται πιό γρήγορα.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙ

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τη ζύμη YUDANE, τη ζύμη με το προζύμι και όλα τα υλικά για την τελική ζύμη. Κρατάμε το βούτυρο στην άκρη.
Τοποθετούμε τον αναδευτήρα ή φτερό και δουλεύουμε τα υλικά μας σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό ώστε να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια αλλάζουμε εξάρτημα και βάζουμε τον γάντζο. Δουλεύουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα πάντα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ξαναδουλεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Δύο τρεις φορές σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε τη ζύμη ώστε να μη μείνουν ανεπεξέργαστα κομμάτια στα τοιχώματα και στον πάτο του μίξερ.

Στο τέλος θέλουμε να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο ενώ θα είναι πολύ λίγο κολλημένη στον πάτο. Αν την ακουμπήσουμε με τα δάχτυλα θα κολλάει ελαφρώς. Χρειάστηκε να προσθέσω σταδιακά 4-5 κουταλιές σούπας αλεύρι επειδή η ζύμη μου κόλλαγε πολύ στον πάτο του μίξερ.

Έκανα και το τεστ γλουτένης. Πήρα ένα κομμάτι ζύμης και το τέντωσα με τα δάχτυλα. Αν ανοίγει χωρίς να σπάει και γίνεται διαφανές τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας.
Καλύπτουμε το μπολ του μίξερ με μεβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί από 30 λεπτά έως 1 ώρα. Το έβαλα μέσα στο φούρνο για πιό ζεστά.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, επειδή κολλάει λίγο.
Τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, (τα ζύγισα), και τα σχηματοποιούμε σε μπαλάκια.

Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε μακρόστενη πλατιά λωρίδα με έναν πλάστη. Τυλίγουμε κάθε λωρίδα σε ρολό.
Κάθε ρολό το γυρίζουμε κάθετα, (να έρθουν τα ανοίγματα κάτω και πάνω), και με τον πλάστη το ξανανοίγουμε σε λωρίδα και την ξανατυλίγουμε σε παχουλό ρολό. Τσιμπάμε από κάτω την ένωση να κλείσει.

Βάζουμε τα 2 ρολά στη λαδωμένη φόρμα μας. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ή ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Θέλει τουλάχιστον 3 ώρες να φουσκώσει. Εμένα μου πήρε 7 ώρες! Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το προζύμι και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Θέλουμε να φουσκώσει μέχρι να φτάσει στο χείλος της φόρμας.Όση ώρα κι αν χρειαστεί!
Αν η φόρμα μας έχει συρταρωτό καπάκι, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να φτάσει μισό εκατοστό από το χείλος της φόρμας και αμέσως τοποθετούμε το καπάκι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 170 στον αέρα.
Με λίγο χτυπημένο αυγό με 1 κουταλιά νερό περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αν δούμε να παίρνει πολύ χρώμα καλύπτουμε την επιφάνεια της φόρμας τα τελευταία 10 λεπτά με αλουμινόχαρτο.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Η Συνταγή είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

tyropitakia
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

436933975 2350442412013656 5454018453272966378 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά...
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

436364488 1811083142709180 576883800334632190 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

438658354 955777759288300 8821451384989650961 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

439143318 7993746803978441 4311198449325402248 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

441185881 10230204329748983 95873937447013091 n
Συνταγές14 λεπτά ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

441187783 7406518862807196 74995100142787316 n
Συνταγές2 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!
Συνταγές3 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

441868192 1101424200934549 5855279273547086490 n
Συνταγές18 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

441176464 1918050701984285 2921230321057979681 n
Συνταγές20 ώρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

441162914 937806974747768 5340391669258396361 n
Συνταγές22 ώρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

441241169 1471065417137474 1184245698105113754 n
Συνταγές24 ώρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

441640909 1418395522118326 5043226362436378001 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!
Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

426397018 1614815829297108 1089349958432933602 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

tsoyrekia pasxalina
Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

441316840 2188423308166799 8413845886589629011 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

436243381 1207924840590070 4971570431935461315 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

438173069 8076468739039580 7221236330816334847 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

438171170 1915390772250278 4123117918882181216 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

ΓΕΜΙΣΤΑ
Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

442500383 3144209932376603 6402819411314269120 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

441079129 10224495539920887 2002594481824604022 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

440941155 2615659308607735 2699684288922947067 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

441452190 3688938274712329 946753728406079131 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

441513379 1045878690278254 6726694805952253342 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Ζυμαρικά φούρνου
Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

422079705 10224478399532388 4175275692342904970 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

440351481 410588598456851 8280560550850933442 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα
Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

440937098 1045422703657186 6363559445378053861 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

441151530 3858042414418764 9100091259588655101 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

441186406 2187052611637202 4663560669844076758 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

436210710 1827289841088510 7588138677902856177 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

436222448 1889409924821667 2372500455234705810 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας