Μαλακό σαν πούπουλο - Πανεύκολο σπιτικό ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά
Connect with us

Συνταγές

Μαλακό σαν πούπουλο – Πανεύκολο σπιτικό ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά

Published

on

296330623 10222848857394736 3129394086131264512 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Dimy Koulistanidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά Ποσότητα/μερίδες: 1 φόρμα των 30 cm
ΓΙΑ ΤΟ TANGZHONG

• ⅓ κούπας γάλα (80ml)
• ⅓ κούπας νερό (80ml)
• ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (32g)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
• ⅔ κούπας γάλα, χλιαρό (160ml)
• 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (42g)
• 1 κ.σ. ξηρή μαγιά στιγμής (1 φακελάκι των 9g)
• 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (500g)
• 1½ κ.γλ. αλάτι
• ¼ κούπας νερό, χλιαρό (60ml)
• 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη, μαλακή, σε θερμοκρασία δωματίου (45g) + 1 κ.γλ. βούτυρο ή μαργαρίνη για το άλειμμα του ψωμιού

Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ TANGZHONG

1. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το γάλα με το νερό. Διαλύουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα χειρός, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι.
2. Ζεσταίνουμε το μείγμα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει (δεν αφήνουμε να κοχλάσει).

3. Όταν θα έχει πήξει τόσο ώστε να μπορούμε να δούμε τους «στροβιλισμούς» που δημιουργεί η κυκλική κίνηση που κάνουμε με το σύρμα, απομακρύνουμε από την εστία.
4. Καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Σε ένα ευρύχωρο μπολ (ή στον κάδο του επιτραπέζιου μίξερ) αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι.

3. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το χλιαρό νερό και το tangzhong. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα (ή με το γάντζο του μίξερ), μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια κολλώδη ζύμη. Συνεχίζουμε είτε ζυμώνοντας στο χέρι για 15 λεπτά είτε στο μίξερ για 10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, υγρή και μαλακή ζύμη (στο στάδιο αυτό η ζύμη θα συνεχίσει να κολλάει στα χέρια μας ή τα τοιχώματα του μπολ αντίστοιχα).
4. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο, χωρισμένο σε 3-4 κομματάκια, περιμένοντας να απορροφηθεί το ένα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Ζυμώνουμε για 10-12 περίπου λεπτά στο χέρι (ή 8-10 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Η ζύμη θα είναι απαλή, ελαστική κι ελαφρά κολλώδης. Αν κολλάει πολύ, συνεχίζουμε το ζύμωμα και δεν προσθέτουμε περισσότερο από 1 με 2 κ.σ. αλεύρι επιπλέον. (Για να ελέγξουμε αν η ζύμη είναι επαρκώς ζυμωμένη, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το τεντώνουμε με τα δάχτυλα μας.

Αν η ζύμη είναι ικανή να τεντωθεί σε μια πολύ λεπτή, σχεδόν διάφανη, μεμβράνη, χωρίς να τρυπήσει, σημαίνει ότι είναι έτοιμη.)
5. Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο βαθύ μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με μια νωπή πετσέτα ή με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και σχεδόν να τριπλασιαστεί σε όγκο, 1 με 1½ ώρα περίπου. (Καταλαβαίνουμε ότι είναι σωστά φουσκωμένη, όταν πιέζοντας την σε ένα σημείο με το δάχτυλο μας, το βαθούλωμα παραμένει ή ή ζύμη έχει μικρή και αργή επαναφορά. Αν η ζύμη επανέρχεται γρήγορα στην αρχική θέση, χρειάζεται να φουσκώσει περισσότερο.)
6. Βουτυρώνουμε ή στρώνουμε με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 10×30 εκατοστά (όχι μικρότερη γιατί θα ξεχειλίσει η ζύμη).

7. Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει και να φύγει όλος ο αέρας. Δίνουμε μακρόστενο σχήμα στη ζύμη και την μεταφέρουμε στη φόρμα, πιέζοντας να γεμίσει τη φόρμα μέχρι τις άκρες. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί, 30-45 λεπτά περίπου. Το τελευταίο τέταρτο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στην τελευταία θέση.

8. Ψήνουμε το ψωμί για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά (το ψωμί σχεδόν θα διπλασιαστεί σε ύψος στο ψήσιμο). Το βγάζουμε από το φούρνο και το αλείφουμε με 1 κ.γλ. βούτυρο ή μαργαρίνη για να γυαλίσει. Το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει γερμένο στο πλάι πάνω σε σχάρα για να μην «καθίσει».

Σημειώσεις
Διατηρούμε το ψωμί σκεπασμένο καλά ή τυλιγμένο σε μεμβράνη για να παραμείνει αφράτο και μαλακό.
Αν θέλουμε, το καταψύχουμε όσο είναι ακόμη φρέσκο, κομμένο σε φέτες και τυλιγμένο σε μεμβράνη, για να μπορούμε να ξεπαγώσουμε εύκολα όσες χρειαζόμαστε κάθε φορά.

Η Συνταγή είναι από Dimy Koulistanidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

tyropitakia
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά...
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

436364488 1811083142709180 576883800334632190 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

438658354 955777759288300 8821451384989650961 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

439143318 7993746803978441 4311198449325402248 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

438060190 7726856320687160 8583494568457690541 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

441460445 8366159133399793 6557718544146279970 n
Συνταγές1 ώρα ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

444759530 2800301110133649 1385161158205264967 n
Γλυκα3 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

441185881 10230204329748983 95873937447013091 n
Συνταγές5 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

441187783 7406518862807196 74995100142787316 n
Συνταγές7 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!
Συνταγές8 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

441868192 1101424200934549 5855279273547086490 n
Συνταγές23 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

441176464 1918050701984285 2921230321057979681 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

441162914 937806974747768 5340391669258396361 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

441241169 1471065417137474 1184245698105113754 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

441640909 1418395522118326 5043226362436378001 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!
Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

426397018 1614815829297108 1089349958432933602 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

tsoyrekia pasxalina
Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

441316840 2188423308166799 8413845886589629011 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

436243381 1207924840590070 4971570431935461315 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

438173069 8076468739039580 7221236330816334847 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

438171170 1915390772250278 4123117918882181216 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

ΓΕΜΙΣΤΑ
Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

442500383 3144209932376603 6402819411314269120 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

441079129 10224495539920887 2002594481824604022 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

440941155 2615659308607735 2699684288922947067 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

441452190 3688938274712329 946753728406079131 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

441513379 1045878690278254 6726694805952253342 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Ζυμαρικά φούρνου
Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

422079705 10224478399532388 4175275692342904970 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

440351481 410588598456851 8280560550850933442 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα
Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

440937098 1045422703657186 6363559445378053861 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

441151530 3858042414418764 9100091259588655101 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

441186406 2187052611637202 4663560669844076758 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια