Συνταγές
Υπέροχο και ευλογημένο σπιτικό ψωμάκι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Ρια Μαρινη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά.
1/2 μισό κιλό αλεύρι χωριάτικο.
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1/2 κιλό αλεύρι ολικής.
750 ml νερό χλιαρό.
1 φακελάκι μαγιά ξερή.
2 κ.σ. γλυκάνισο.
1 κ σ. αλάτι.
2 κ.γ. ζάχαρη.
100 ml λάδι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
Βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι την μαγιά, την ζάχαρη, 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό έως ότου έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το γλυκάνισο το αλάτι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση και μόλις φουσκώσει η μαγιά την προσθέτουμε, προσθέτοντας και το νερό σιγά, σιγά και ζυμώνουμε.
Τελευταίο προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε λίγο ακόμη έως έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Λαδώνουμε καλά την ζύμη μας και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
Μόλις φουσκώσει την πατάμε να ξεφουσκώσει και όταν ξανά φουσκώσει τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Την βάζουμε σε ταψάκια λαδωμένα 22 ε. Τα βάζουμε στον φούρνο στους 50 βαθμ.και περιμένουμε έως ότου η ζύμη μας διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε τα ψωμάκια μας στους 200 βαθμ.στη μεσαία σχάρα αντιστάσεις για μία ώρα και μετά στην χαμηλότερη σχάρα στους 180 βαθμ.για μισή ώρα.
Οταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αλείφουμε με λίγο ζεστό νερό που μέσα έχουμε βάλει λίγο μέλι.
Τα βγάζουμε από τα ταψάκια και τ’ αφήνουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Υ. Γ. Όταν χρωματίσουν τα ψωμάκι μας τα σκεπάζουμε με ταψάκι μιας χρήσης.
Η Συνταγή είναι από Ρια Μαρινη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.