Συνταγές
Ψωμί με σιμιγδάλι για κάθε περίσταση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Lilqna Petrova-ΣΥΝΤΑΓΟΠΑΡΕΑ”
Υλικά
150 γραμμαρια σιμιγδάλι ψιλό
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις+ 100 γραμμάρια για ζύμωμα και άνοιγμα
250 γραμμάρια φρέσκο γάλα
3 κ.σ. γιαούρτι
3 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,5 κουταλακι τού γλυκού ζάχαρη
2 αυγά (το ένα κρόκο για αλοιφομα στο τέλος),1 κ.σ. ξερη μαγιά,1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν παουντερ
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι το σιμιγδάλι και το αλάτι και ανακατεύουμε Κάνουμε μία λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη τη μαγιά και τα χτυπημένα και ανακατεμένα με το γιαούρτι και γάλα αυγά. Ανακατευουμε με ξύλινη κουτάλα ένα δεκάλεπτο .
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και με λαδωμένα χέρια δυπλωνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μπάλα.Η ζύμη είναι πολύ μαλακή και κολλάει για αυτό το λόγο βουτάμε τα χέρια στο λάδι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει , εμένα μου πήρε 35 λεπτά είχα ζεστή στο δωμάτιο από το φούρνο που έψηνα.
Αδειάζουμε πάνω σε αλευρωμενο πάγκο ζυμώνουμε ελαφρός και χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Μαζεύουμε σέ μπαλάκια.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό αλείφουμε με ηλιέλαιο και στρίβουμε σέ ρόλο. Κόβουμε σε 12 φέτες 2-3 εκατοστά φάρδος
Σε ένα ταψί στρωμένο στο πάτο με λαδόκολλα και βουτυρομενο στα πλαϊνά στρώνουμε όρθιες η φέτες γύρω γύρω στο ταψί. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο αλοιφουμε με ηλιέλαιο στρίβουμε σέ ρόλο και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια (όπως δείχνει η φωτογραφία) και κάνουμε δεύτερη σειρά με την μύτη προς τά πάνω.
Μας μένουν 5 κομμάτια.Δυο τα μαζεύουμε σέ ένα και ανοίγουμε όσο να γεμίσει το κέντρο και από πάνω βάζουμε τα άλλα τρία . Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού με μια κ.γλ.γαλα+μια κ.γλ.λαδι. Πασπαλιζουμε με σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να φτάσει στο χείλη του ταψιού.
Ψηνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου προθερμασμενο φούρνο αντίσταση για 45 λεπτά χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο.Το έτοιμο ψωμί αφήνουμε πάνω σέ σχάρα νά κρυώσει.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Lilqna Petrova-ΣΥΝΤΑΓΟΠΑΡΕΑ”