Συνταγές
Φτιάξτε το πιο εύκολο σπιτικό φυσικό προζύμι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
#ΠΩΣ θΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ :
Α) ΤΡΟΠΟΣ :
Αυτό το προζύμι θα είναι η “ΜΑΝΑ” και δεν θα του προσθέσουμε ΠΟΤΕ τίποτε άλλο παρά νερό και αλεύρι.
Από αυτό θα παίρνουμε μία ποσότητα για το ψωμί μας και μία άλλη μικρή θα την αναπιάνουμε/ταΐζουμε για να το διατηρήσουμε για μελλοντική χρήση.
Χρειαζόμαστε:
Δύο γυάλινα βάζα των 750 ml με καπάκι
Μία ζυγαριά ακριβείας
Ένα κουτάλι ή μία μικρή μαρίζ.
Αλεύρι δυνατό για τσουρέκια Robin Hood ( ή μισό μισό με σίκαλης)
Νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
Καλό είναι μόνο την πρώτη φορά να πλύνουμε πολύ καλά τα βάζα με τα καπάκια τους και το κουτάλι και να τα αποστειρώσουμε στον φούρνο. Από εκεί και μετά μέχρι να σταθεροποιηθεί τελείως το φυσικό προζύμι προσέχουμε την καθαριότητα και την υγιεινή των σκευών, αλλά πλένοντας μόνο με νερό και στεγνώνοντας πολύ καλά.
Χωρίς απορρυπαντικά.
1η μέρα :
Βάζω στο 1ο αποστειρωμένο βάζο και ανακατεύω καλά:
50 γρ. Αλεύρι και
50 γρ Νερό ( πάντα σε θερμοκρασία δωματίου)
2η μέρα :
Προσθέτω στο ίδιο βάζο και ανακατεύω πάντα :
50 γρ. Αλεύρι και
50 γρ. Νερό
3η μέρα:
Αδειάζω στο 2ο αποστειρωμένο βάζο 50 γρ από το μείγμα της 2ης μέρας και προσθέτω:
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πετώ ότι έμεινε από το 1ο βάζο, το πλένω καλά με σκέτο νερό και το στεγνώνω ή απλά το αφήνω να στεγνώσει μόνο του αναποδογυρισμένο.
#Από εδώ και στο εξής χρησιμοποιώ εναλλάξ τα πλυμένα και στεγνά βάζα και πετώ ότι προζύμι περισσεύει στο προηγούμενο βάζο !
Επίσης ακολουθούμε την αναλογία 1:1:1 (σε ένα μέρος προζύμι προσθέτω ένα μέρος νερό και ένα μέρος αλεύρι ( ίδιες ποσότητες και των τριών))
4η Μέρα
Αδειάζω 50 γρ στο καθαρό και στεγνό βάζο και προσθέτω:
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό
5η Μέρα
Αδειάζω στο καθαρό και στεγνό βάζο και προσθέτω τα ίδια με την προηγούμενη μερα
Την πέμπτη μέρα αρχίζουν και εμφανίζονται λίγες φουσκάλες.
6η Μέρα
Στο καθαρό και στεγνό βάζο κάνω πάλι τα ίδια!
Την έκτη μέρα οι φουσκάλες είναι περισσότερες
7η Μέρα
Επαναλαμβάνω ακριβώς τα ίδια στο καθαρό και στεγνό βάζο !
Την έβδομη μέρα οι φουσκάλες είναι πάρα πολλές!
8η Μέρα
Επαναλαμβάνω τα ίδια!
Την όγδοη μέρα το προζύμι είναι ικανό να διπλασιαστεί σε όγκο.
9η Μέρα
Επαναλαμβάνω πάλι τα ίδια,πάντα σε καθαρό και στεγνό βάζο και πάντα με 50 γρ. προζύμι!
Το υπόλοιπο πάντα το πετάμε!
Και πάντα προσθέτοντας 50 γρ Αλεύρι και 50 γρ. Νερό.
10η Μέρα
Την δέκατη μέρα αλλάζουν τα πράγματα και ακολουθώ πρόγραμμα ταΐσματος ανά 8ωρο ή 12ωρο !
07:00 ( ή 10.00 ανά 12ωρο) Αδειάζω 50 γρ στο καθαρό και στεγνό βάζο και προσθέτω:
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό
15:00 Αδειάζω 50 γρ στο καθαρό και στεγνό βάζο επαναλαμβάνω τα ίδια ( αν ταΐσω ανά 12ωρο το παραλείπω):
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό
23:00 ( 22.00 ανά 12ωρο)
Αδειάζω 50 γρ στο καθαρό και στεγνό βάζο και προσθέτω:
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό
11η ,12η ,13η, και 14η Μέρα επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και τις ίδιες ώρες που έχω επιλεξει,κάθε φορά σε καθαρά και στεγνά βάζα με τη 10η Μέρα!
#Το προζύμι μας είναι έτοιμο για χρήση!
ΤΑΪΣΜΑΤΑ
(Ανάπιασμα προζυμιού):
Από αυτό το σημείο και μετά μπορούμε ανάλογα με το πόσο συχνά σκοπεύουμε να ζυμώσουμε να:
Αν ζυμώνουμε πολύ συχνά πχ μέρα παρά μέρα, μπορούμε να το έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου και να το ταΐζουμε ανά 12ωρο σε αναλογίες 1:2:2 δηλαδή :
30 γρ Προζύμι
60 γρ Αλεύρι
60 γρ Νερό.
Αν η ζέστη είναι υπερβολική και στο 12ωρο κάνει τον κύκλο του και φουσκώνει και ξεφουσκώνει τελείως με αποτέλεσμα να έχουμε μία “σούπα” καθώς υδρολείεται τελείως η γλουτένη τότε μπορούμε να πάμε και σε αναλογίες 1:3:3 ή ακόμη και 1:4:4 κοκ δηλαδή :
22 γρ Προζύμι
64 γρ Αλεύρι
64 γρ Νερό
Αν ζυμώνουμε αραιά και που τότε μετά το τελευταίο τάισμα περιμένουμε 1 ώρα και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Μία μέρα πριν κάνουμε ψωμί να βγαίνει από το ψυγείο και να ταΐζεται εκτός ψυγείου αυτή την φορά για 2-3 φορές σε αναλογίες 1:1:1 ή 1:2:2 ( Προζύμι:Αλεύρι: Νερό)
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.