Φτιάξτε το πιο εύκολο σπιτικό φυσικό προζύμι
Connect with us

Συνταγές

Φτιάξτε το πιο εύκολο σπιτικό φυσικό προζύμι

Published

on

273615933 2785984741704001 656293840363624863 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
#ΠΩΣ θΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ :
Α) ΤΡΟΠΟΣ :

Αυτό το προζύμι θα είναι η “ΜΑΝΑ” και δεν θα του προσθέσουμε ΠΟΤΕ τίποτε άλλο παρά νερό και αλεύρι.
Από αυτό θα παίρνουμε μία ποσότητα για το ψωμί μας και μία άλλη μικρή θα την αναπιάνουμε/ταΐζουμε για να το διατηρήσουμε για μελλοντική χρήση.

Χρειαζόμαστε:
Δύο γυάλινα βάζα των 750 ml με καπάκι
Μία ζυγαριά ακριβείας
Ένα κουτάλι ή μία μικρή μαρίζ.
Αλεύρι δυνατό για τσουρέκια Robin Hood ( ή μισό μισό με σίκαλης)
Νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Καλό είναι μόνο την πρώτη φορά να πλύνουμε πολύ καλά τα βάζα με τα καπάκια τους και το κουτάλι και να τα αποστειρώσουμε στον φούρνο. Από εκεί και μετά μέχρι να σταθεροποιηθεί τελείως το φυσικό προζύμι προσέχουμε την καθαριότητα και την υγιεινή των σκευών, αλλά πλένοντας μόνο με νερό και στεγνώνοντας πολύ καλά.
Χωρίς απορρυπαντικά.

1η μέρα :
Βάζω στο 1ο αποστειρωμένο βάζο και ανακατεύω καλά:
50 γρ. Αλεύρι και
50 γρ Νερό ( πάντα σε θερμοκρασία δωματίου)

2η μέρα :
Προσθέτω στο ίδιο βάζο και ανακατεύω πάντα :
50 γρ. Αλεύρι και
50 γρ. Νερό

3η μέρα:
Αδειάζω στο 2ο αποστειρωμένο βάζο 50 γρ από το μείγμα της 2ης μέρας και προσθέτω:
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πετώ ότι έμεινε από το 1ο βάζο, το πλένω καλά με σκέτο νερό και το στεγνώνω ή απλά το αφήνω να στεγνώσει μόνο του αναποδογυρισμένο.
#Από εδώ και στο εξής χρησιμοποιώ εναλλάξ τα πλυμένα και στεγνά βάζα και πετώ ότι προζύμι περισσεύει στο προηγούμενο βάζο !
Επίσης ακολουθούμε την αναλογία 1:1:1 (σε ένα μέρος προζύμι προσθέτω ένα μέρος νερό και ένα μέρος αλεύρι ( ίδιες ποσότητες και των τριών))

4η Μέρα
Αδειάζω 50 γρ στο καθαρό και στεγνό βάζο και προσθέτω:
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό

5η Μέρα
Αδειάζω στο καθαρό και στεγνό βάζο και προσθέτω τα ίδια με την προηγούμενη μερα
Την πέμπτη μέρα αρχίζουν και εμφανίζονται λίγες φουσκάλες.

6η Μέρα
Στο καθαρό και στεγνό βάζο κάνω πάλι τα ίδια!
Την έκτη μέρα οι φουσκάλες είναι περισσότερες

7η Μέρα
Επαναλαμβάνω ακριβώς τα ίδια στο καθαρό και στεγνό βάζο !
Την έβδομη μέρα οι φουσκάλες είναι πάρα πολλές!

8η Μέρα
Επαναλαμβάνω τα ίδια!
Την όγδοη μέρα το προζύμι είναι ικανό να διπλασιαστεί σε όγκο.

9η Μέρα
Επαναλαμβάνω πάλι τα ίδια,πάντα σε καθαρό και στεγνό βάζο και πάντα με 50 γρ. προζύμι!
Το υπόλοιπο πάντα το πετάμε!
Και πάντα προσθέτοντας 50 γρ Αλεύρι και 50 γρ. Νερό.

10η Μέρα
Την δέκατη μέρα αλλάζουν τα πράγματα και ακολουθώ πρόγραμμα ταΐσματος ανά 8ωρο ή 12ωρο !

07:00 ( ή 10.00 ανά 12ωρο) Αδειάζω 50 γρ στο καθαρό και στεγνό βάζο και προσθέτω:
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό
15:00 Αδειάζω 50 γρ στο καθαρό και στεγνό βάζο επαναλαμβάνω τα ίδια ( αν ταΐσω ανά 12ωρο το παραλείπω):
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό
23:00 ( 22.00 ανά 12ωρο)

Αδειάζω 50 γρ στο καθαρό και στεγνό βάζο και προσθέτω:
50 γρ Αλεύρι
50 γρ Νερό

11η ,12η ,13η, και 14η Μέρα επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και τις ίδιες ώρες που έχω επιλεξει,κάθε φορά σε καθαρά και στεγνά βάζα με τη 10η Μέρα!
#Το προζύμι μας είναι έτοιμο για χρήση!

ΤΑΪΣΜΑΤΑ
(Ανάπιασμα προζυμιού):

Από αυτό το σημείο και μετά μπορούμε ανάλογα με το πόσο συχνά σκοπεύουμε να ζυμώσουμε να:
Αν ζυμώνουμε πολύ συχνά πχ μέρα παρά μέρα, μπορούμε να το έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου και να το ταΐζουμε ανά 12ωρο σε αναλογίες 1:2:2 δηλαδή :

30 γρ Προζύμι
60 γρ Αλεύρι
60 γρ Νερό.

Αν η ζέστη είναι υπερβολική και στο 12ωρο κάνει τον κύκλο του και φουσκώνει και ξεφουσκώνει τελείως με αποτέλεσμα να έχουμε μία “σούπα” καθώς υδρολείεται τελείως η γλουτένη τότε μπορούμε να πάμε και σε αναλογίες 1:3:3 ή ακόμη και 1:4:4 κοκ δηλαδή :

22 γρ Προζύμι
64 γρ Αλεύρι
64 γρ Νερό

Αν ζυμώνουμε αραιά και που τότε μετά το τελευταίο τάισμα περιμένουμε 1 ώρα και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Μία μέρα πριν κάνουμε ψωμί να βγαίνει από το ψυγείο και να ταΐζεται εκτός ψυγείου αυτή την φορά για 2-3 φορές σε αναλογίες 1:1:1 ή 1:2:2 ( Προζύμι:Αλεύρι: Νερό)

Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

tyropitakia
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά...
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

436364488 1811083142709180 576883800334632190 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

438658354 955777759288300 8821451384989650961 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

439143318 7993746803978441 4311198449325402248 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

438060190 7726856320687160 8583494568457690541 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

436302499 10231211889385528 1346745393598088369 n
Συνταγές40 λεπτά ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

442473877 1387813911879262 2966408567194478111 n
Συνταγές3 ώρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

424679293 1779537255874537 8905515812236152359 n
Συνταγές5 ώρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

442412173 1048102763389180 7066438303938607124 n
Συνταγές19 ώρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

443711689 2619039718269694 8445815258746605916 n
Συνταγές21 ώρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

441460445 8366159133399793 6557718544146279970 n
Συνταγές23 ώρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

444759530 2800301110133649 1385161158205264967 n
Γλυκα1 ημέρα ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

441185881 10230204329748983 95873937447013091 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

441187783 7406518862807196 74995100142787316 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!
Συνταγές1 ημέρα ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

441868192 1101424200934549 5855279273547086490 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

441176464 1918050701984285 2921230321057979681 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

441162914 937806974747768 5340391669258396361 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

441241169 1471065417137474 1184245698105113754 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

441640909 1418395522118326 5043226362436378001 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!
Συνταγές2 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

426397018 1614815829297108 1089349958432933602 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

tsoyrekia pasxalina
Συνταγές3 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

441316840 2188423308166799 8413845886589629011 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

436243381 1207924840590070 4971570431935461315 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

438173069 8076468739039580 7221236330816334847 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

438171170 1915390772250278 4123117918882181216 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

ΓΕΜΙΣΤΑ
Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

442500383 3144209932376603 6402819411314269120 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

441079129 10224495539920887 2002594481824604022 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

440941155 2615659308607735 2699684288922947067 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

441452190 3688938274712329 946753728406079131 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

441513379 1045878690278254 6726694805952253342 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Ζυμαρικά φούρνου
Συνταγές4 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

422079705 10224478399532388 4175275692342904970 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό