Connect with us

Πιτες

Πίτα με σπιτικό φύλλο (Μακεδονική)

Published

on

20131104 211412 1

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
Για το φύλλο:

1 κιλό αλεύρι (για μεγάλο ταψί, αν θέλεις μικρό ταψί θα βάλεις μισό κιλό)
Νερό (όσο πάρει μέχρι να γίνει ωραίο το ζυμάρι σου)
λίγο αλάτι

Εγώ έφτιαξα την δύο γεμίσεις και έφτιαξα και τυρόπιτα και πρασόπιτα
Φτιάξε και εσύ ανάμεικτη ή
διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο!
Για τη γέμιση:
Γέμιση Α
1. Τυρί
2. Ένα αυγό

Γέμιση Β
1. Πράσα
2. Τυρί
3. Ένα αυγό

Βούτυρο λιωμένο & λίγο ηλιέλαιο για το βουτύρωμα της πίτας και του ταψιού.

Εκτέλεση:
Για να φτιάξεις μια λαχταριστή και γεμάτη αγάπη θα χρειαστεί πρώτα να ανοίξεις το δικό σου φύλλο με τον παρακάτω τρόπο. Ανακατεύεις σε ένα μπόλ το αλεύρι, το νερό και το αλάτι. Μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Όταν γίνει, το πλάθεις αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει το ζυμάρι και το δουλεύεις για να γίνει ακόμη καλύτερο. Έπειτα το αφήνεις λίγο να ξεκουραστεί. (Φτιάχνεις ένα ζυμάρι το οποίο κόβεις στη μέση γιατί χρειάζεσαι δύο φύλλα το πάνω και το κάτω μέρος της πίτας)

Αφού το ζυμάρι σου έχει ξεκουραστεί αλευρώνεις και πάλι τον πάγκο σου και το βάζεις επάνω. Ανοίγεις πολύ καλά το φύλλο σου και κάνεις στη μέση ένα κύκλο όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Κόβεις ακτινωτά γύρω από τον κύκλο και βουτυρώνεις με το βούτυρο που έχεις ήδη λιώσει. Έπειτα αρχίζεις να βάζεις από επάνω ένα ένα τα ακτινωτά κομμάτια. Αυτός ο τρόπος είναι σαφώς πιο δύσκολος από τον κλασσικό τρόπο παρασκευής σπιτικού φύλλου αλλά είναι πολύ εντυπωσιακότερος και πιο ιδιαίτερος! Ονομάζεται Μακεδονική η πίτα εξαιτίας του τρόπου παρασκευής του ζυμαριού. Ο κύκλος στη μέση με τις ακτίνες συμβολίζει τον Ήλιο της Βεργίνας.

Αφού κάνεις το ίδιο και με τα δύο φύλλα θα καταλήξεις να έχεις και πάλι δύο ζυμαράκια. Άστα να ξεκουραστούν για λίγο και μετά ξανάνοιξέ τα για να κάνεις την πίτα σου. Φτιάξε την γέμιση της πίτας σου απλά και εύκολα. Ανακάτεψε το τυρί με το αυγό και βάλε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αν θέλεις να κάνεις χορτόπιτα τσιγάρισε πρώτα τα χόρτα και πρόσθεσέ τα έπειτα στο μείγμα σου. Εγώ τα είχα ήδη τσιγαρισμένα για αυτό τα έβγαλα απευθείας από την κατάψυξη.


Τέλος, άνοιξε τα φύλλα στο ταψί και βάλε μέσα την γέμιση!
Άφησε να ψηθεί στους 180 βαθμούς του Κελσίου για μια ώρα. Αν είναι σε μικρότερο ταψί θέλει λιγότερη ώρα.Πρώτα προθέρμανε τον φούρνο σου.

Ελπίζω να σου άρεσε!

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!

Συνταγές8 ώρες ago

Τέλεια υγιεινά τυροπιτάκια κουρού ολικής

Συνταγές10 ώρες ago

Αγαπημένο ψαράκι – σαρδέλες παντρεμένες

Συνταγές12 ώρες ago

Ντολμαδάκι και απόλαυση – με κιμά που μας αρέσουν πολύ

Συνταγές14 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές16 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές18 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ19 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές1 ημέρα ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές1 ημέρα ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές2 ημέρες ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα3 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές3 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές3 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές4 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές4 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές4 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές4 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές5 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Exit mobile version