Συνταγές
Δεν υπάρχουν λόγια – είναι ο πιο τέλειος κορμός που υπάρχει
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Φωτεινή Παρασκευοπουλου-Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ
Παντεσπάνι:
6 μεγάλα αβγά
170 γρ ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας βούτυρο (για το άλειμμα του σκεύους)
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι .
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Βουτυρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου, την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε και αυτό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και το ξύσμα πορτοκάλι .
Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τους κρόκους, τη βανίλια και 50 γρ. από τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Σε ένα άλλο μπολ πολύ καθαρό χτυπάμε τα ασπράδια για 2-3λεπτά, προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρέγκα το μείγμα με τους κρόκους και το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν.
Αδειάζουμε στη λαμαρίνα και στρώνουμε ομοιόμορφα μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή και ισόπαχη στρώση παντεσπάνι. Ψήνουμε για 9-12 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά η επιφάνεια . Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 1 λεπτο να σταθεί αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι σε μία καθαρή πετσέτα και αφαιρουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και τυλιγουμε ρολο
Ιταλικη μαρεγκα:
Σε ένα μικρό κατσαρόλακι ,180 γρ ζάχαρη και 50 γρ νερό σε μέτρια φωτιά να βράσει για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ελαφρά κίτρινο χρώμα ή ανά έχετε θερμόμετρο στους 120 βαθμούς τοτε Ταυτοχρονα χτυπάμε στο μίξερ 3 ασπράδια αυγών με 20 γρ ζάχαρη μόλις σφίξει το προσθέτουμε με ροη κλωστης στη μαρέγκα συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει και να γυαλίσει η μαρέγκα. Αφήνουμε να κρυώσει. ( όταν το δοκιμάσετε είναι σαν να τρώτε μαντολατο)
Χτυπάμε 500 γρ κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ανακατεύουμε με την μαρέγκα απαλά με μία μαρίζ. Προσθετουμε μια λιωμενη κουβερτουρα ( οχι καυτη ) και λίγο κακάο να γίνει όσο σκούρο το θέλουμε .
Καραμελωμενα αμυγδαλα:
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, κι όταν κάψει, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα, περιμένουμε μέχρι να υγροποιηθεί και να καραμελώσει και προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγη – λίγη ζάχαρη, κάθε φορά που καραμελώνει η προηγούμενη δόση και όταν τη ρίξουμε όλη και πάρει ξανθό χρώμα σκούρο, ρίχνουμε στο τηγάνι τους ξηρούς καρπούς, (σ᾿ αυτή την περίπτωση, αμύγδαλα).
Ανακατεύουμε καλά , Προσέχουμε όμως να μη μείνουν πολύ στο τηγάνι γιατί η καραμέλα θα πικρίσει.
Τα απλώνουμε αμέσως σ᾿ ένα ταψί με λαδοκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα σπαμε στο μουλτι .
Ανοιγουμε το ρολο βαζουμε 3 κουταλιες σιροπι απο γλυκο κουταλιου (πχ κεράσι), απλωνουμε την κρεμα ,πασπαλιζουμε με αμυδαλα και τυλιγουμε το ρολο κόβουμε 2 κομμάτια και τα βάζουμε στα πλαϊνά.
Απλωνουμε εξωτερικα κρεμα πασπαλιζουμε με αμυγδαλα και φλουδες απο κουβερτουρα.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Φωτεινή Παρασκευοπουλου-Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”