Υπάρχουν κάποια φαγητά, όπως το χοιρινό με τη σελινόριζα αυγολέμονο, που για μένα ανήκουν σ΄αυτό που θα λέγαμε τα φαγητά της καρδιάς μας!
Φαγητά μεγαλειώδη σε γεύση, που τα διακρίνουν η απλότητα στο μαγείρεμα και τα ελάχιστα υλικά.
Είναι το φαγητό της μαμάς, των αναμνήσεων, της σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα, το φαγητό που διαχρονικά σ΄ εχει κερδίσει και αυτό δεν αλλάζει.
Και μπορεί η σελινόριζα να κέρδισε, και δίκαια, έδαφος τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Κουζίνα ως βασικό και καθημερινό, θρεπτικό υλικό, όμως αυτή η βαθιά χαραγμένη και γνώριμη γεύση σ΄αυτό το υπέροχο φαγητό, τη χαρίζει το αυγολέμονο.
Μια από τις σπουδαιότερες και χαρακτηριστικές σάλτσες της Ελληνικής Κουζίνας, που ενώ στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως ένας «έξυπνος» τρόπος για να γίνει ένα νέο φαγητό από τα περισσεύματα στη συνέχεια εμπλούτιζε με νοστιμιά διάφορα πιάτα ή σούπες με κρεατικά και ψάρια.
Το αυγολέμονο ή αυγόκομμα έχει άλλοτε κλασική, ρευστή υφή και άλλοτε πιο πυκνή με την προσθήκη κόρν φλάουρ ή βουτύρου και κάποιες φορές πιο αέρινο χτυπώντας πρώτα τ΄ασπράδια σε μαρέγκα.
Όταν το αυγολέμονο χρησιμοποιείται σε ένα φαγητό αμέσως αναβαθμίζεται γευστικά και εμφανισιακά γι’ αυτό και συχνά έχει «επίσημη-γιορτινή» θέση στο τραπέζι ακόμη και σε εορταστικές περιόδους. Εγκαινιάζει τα πρώτα τσουχτερά κρύα που ξεκινούν από τα τέλη του Οκτώβρη και τρώγεται ευχάριστα μέχρι και την Άνοιξη.
Όμως η αξία του καλού φαγητού προκύπτει και από την πρώτη ύλη!
Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεργάζομαι με την ΑΒ Βασιλόπουλος γιατί η φρεσκάδα των φρούτων, λαχανικών, νωπών κρεάτων και ψαριών, το σύστημα HACCP, ο κύκλος ποιότητας των προϊόντων και οι συνεχείς έλεγοι των τροφίμων εγγυόνται πως στο τραπέζι μου φτάνουν μόνο εξαιρετικές πρώτες ύλες!
Στη νέα μας συνταγή #MadewithAB θέλαμε με την ΑΒ Βασιλόπουλος να ετοιμάσουμε ένα νόστιμο, εύκολο, εποχικό αλλά και γιορτινό φαγητό που θα το μοιραστείς με αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι γιατί το μαγείρεμα με φρέσκα διαλεχτά υλικά είναι για εμάς πρωταρχική αξία.