Συνταγές
ΣΟΥΠΕΡ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “George Chatzigiatroudakis -Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ
5 μελιτζάνες λευκές
4 πατάτες
Για τον κιμά
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο χοιρινό μισό μισό
2 κρεμμύδια μεγάλα , ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 καρότο τριμμένο
σάλτσα σπιτική
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα ή 1 ξύλο κανέλας
¼ της κούπας ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
1,5 litro γάλα
150γρ. βούτυρο
180 γρ αλεύρι
μοσχοκαρύδο
3 κρόκους αυγού
100γρ. κασέρι ή κεφαλοτύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε τες σε ροδέλες περίπου 1εκ. σε πάχος. Αλατίστε, βάλτε τες σε ένα σουρωτήρι και αφήστε γαι 30 λεπτά. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε ροδέλες 1εκ. σε πάχος.
Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερο και στίψτε με τα χέρια σας να φύγουν τα πολλά νερά. Στεγνώστε τες με λίγο χαρτί . Τα στρώνουμε σε ταψί και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά οι πατάτες και από 35-40 λεπτά για τις μελιτζάνες αφού τα ραντίσετε πρώτα με λάδι όλα .. Η αν θέλετε τα τηγανίζετε ..
Για τον κιμά
Ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και ανακατέψτε το καρότο , το σκόρδο, τον κιμά σπαζοντάς τον με μία κουτάλα και σοτάρετε καλά και τον ντοματοπελτέ
Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το φύλλο δάφνης και τον αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε βραστό νερό . Αφού πάρει βράση , χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε σκεπασμένο με καπάκι για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του.
Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε τη δάφνη, το γαρύφαλλο και την κανέλα και προσθέστε 4-5 κουτ σούπας νυφάδες βρώμης .
Για την μπεσαμέλ .
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα να λιώσετε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να δημιουργηθεί μια πάστα. Προσθέστε το γάλα λίγο λίγο , ενώ παράλληλα ανακατεύετε με το σύρμα. Αν η μπεσαμέλ δεν είναι αρκετά πηχτή, βράστε σε χαμηλή φωτιά για λίγο , ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε καλά με το σύρμα.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαινά του ταψιού και βάλτε στον πάτο μια στρώση από πατάτες, στριμωχτά, να μη μείνουν κενά. Από πάνω βάλτε κιμά , μια στρώση μελιτζάνες και πάλι κιμά και πασπαλίστε με λίγη γραβιέρα τριμμένη η βάλτε τυρί σε φέτες .. Περιχύστε με την μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.
Ψήστε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά περίπου, εώς ότου σχηματίστει ροδοκόκκινη κρούστα στους 180 βαθμούς . Πριν κόψετε τον μουσακά σε κομμάτια αφήστε να κρυώσει για μισή με μια ώρα. Καλή σας όρεξη!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “George Chatzigiatroudakis -Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”