Συνταγές
Μία διαδεδομένη και αγαπημένη συνταγή στην Ελληνική Κουζίνα – μουσακάς με χειροποίητη μπεσαμέλ!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά :
5 μελιτζάνες
4 κολοκύθια ( σήμερα δεν έβαλα)
4 πατάτες μεγάλες
ελαιόλαδο
αλάτι- ρίγανη
Για τη σάλτσα κιμά :
800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή χοιρινός ή ανάμεικτος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
1κουτάκι κονκασέ ψιλοκομμένες ντομάτες( στο multi)
1 κσ πελτέ ντομάτας
1 ποτ. κρ. κρασί ( Προαιρετικά)
1,5 -2 φλ.τσ. νερό
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγη ρίγανη και θυμάρι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα κιμά :
Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο,τον πελτε.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με κρασι
Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα, και τα μυρωδικά και αφήνουμε 5 λεπτα τα πάρουν βράση
Προσθέτουμε το νερό αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 30 λ να πιει τα υγρά του
Αφού γίνει ο κιμάς, αποσύρουμε και του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε
Για τα λαχανικά :
Όσο γίνεται ο κιμάς, κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμε, και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίγανη
Τα ψήνουμε στους 180ºC, σε προθερμασμένο φούρνο, για 30-35 λ να μισομαλακώσουν
Προσοχή μην τα ξεράνετε
Τις πατάτες τις ψήνουμε μέχρι να μαλακωσουν περ. 40 λ.
Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες
Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια
Κάνουμε μια στρώση τις μελιτζάνες
Πασπαλίζουμε με λίγο κιτρ. τυρί τριμν.
Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά
Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ *, ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά , ελαιολαδο ,και τριμμένο κίτρινο τυρί απο πάνω
Ψήνουμε στους 180β στον αερα για 45-50 λ περίπου
Ξεφουρνίσουμε και αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα ,ώστε να μπορούμε να κόψουμε ωραία κομμάτια χωρίς να μας διαλυθούν
*Για την μπεσαμέλ:
400 γρ. γάλα εβαπορέ( ένα κουτί) αδιάλυτο
1λίτρο νερό
( ή βάζουμε 1400 ml φρέσκο γάλα)
100 – 120 γρ. κόρν φλάουερ
2 κσ ελαιόλαδο
1 κσ βιτάμ
1 κγ αλάτι
Λευκό πιπέρι
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2-3 πρέζες κόκκινο γλυκό πιπέρι( καγιέν)
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα( για το τέλος)
Μισό φλ.τσ . τριμμένο κίτρινο τυρί ή φέτα θρυμματισμένη ή και τα δύο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το εβαπορέ με το νερό
Το μισό το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι ,αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο και το κόκκινο πιπέρι να ζεσταθεί
Στο υπόλοιπο διαλύουμε το κόρν φλάουερ
Μόλις κάψει το μείγμα στην κατσαρόλα ,ρίχνουμε το μείγμα με το κόρν Φλάουερ
Ανακατεύουμε με σύρμα ,σε μέτρια φωτιά ,συνεχώς μέχρι να πήξει
Αποσύρουμε ,προσθέτουμε , ανακατεύοντας γρήγορα τα αυγά και τα τυριά ( ένα είδος ή και τα δύο)
Έτοιμη για χρήση
Η Συνταγή είναι από Margarita Kariwtou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.