Συνταγές
Λαχανοντολμάδες στη γάστρα νοστιμότατοι, απλά τέλειοι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Γέμιση
1 μεγάλο λάχανο αφράτο
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο 1 φορά περασμένο στη μηχανή κοπής
100 γρ ρύζι Καρολίνα αγυαλιστο πλυμένο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι μαϊντανό πλυμένο και ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μάραθο πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
Αλάτι και πιπέρι.
Υλικά για τον πάτο της γάστρας
5-6 κόκκους μπαχαρι
3 καρότα κομμένα σε φετακια
μερικά κλωνάρια σέλινο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετακια
Για το αυγολέμονο!
2 αυγά
Χυμό 2-3 λεμονιών
Κορν φλάουρ
Το ζωμό από τους ντολμάδες
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει.
Από το λάχανο αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα.
Κόβουμε γύρω γύρω στο κοτσάνι σε βάθος για να ξεχωρίζουν τα φύλλα.
Βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το μέρος που αφαίρεσαμε το κοτσάνι προς τα κάτω, παίρνει δύο τρεις βράσεις το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αρχίζουμε να βγάζουμε τα φύλλα που ξεχωρίζουν.
Τα απλώνουμε σε ταψί αφαιρούμε τα σκληρά σημεία κόβουμε κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη.
Σε λεκάνη βάζουμε το κιμά ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε.
Παίρνουμε ένα φυλλαράκι λάχανου βάζουμε στο κάτω μέρος γέμιση γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολάκι.
Στον πάτο της γάστρας έχουμε βάλει το κρεμμύδι και τα καρότα κομμένα σε φετακια, το σέλινο κομμένο και τα σκληρά κομμάτια του λάχανου που βγάλαμε από τα φύλλα. Επάνω τοποθετούμε δίπλα δίπλα τους τυλιγμένους ντολμαδες σε σειρά σκεπάζουμε με ότι φύλλα λάχανου μας έχουν μείνει ρίχνουμε βραστό νερό ίσα να τους σκεπάζει και βάζουμε την γάστρα στο φούρνο που τον έχουμε ανάψει, στην αρχή και μέχρι να αρχίσει να βράζει στο δυνατό και έπειτα χαμηλώνουμε στους 220 με 230 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου, δοκιμάζουμε εάν έβρασαν και για αλάτι και όταν νομίζουμε ότι ειναι έτοιμοι τους βγάζουμε από το φούρνο.
Αφαιρούμε τους ντολμαδες από την γάστρα και σουρώνουμε το ζωμό.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το ρίχνουμε μέσα στον ζωμό αφήνουμε να πάρει βράση να δούμε πόσο πηχτό το θέλουμε, αν μας βγει νερουλό προσθέτουμε λίγο ακόμα κορν φλάουρ.
Ταυτοχρόνως χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και παίρνουμε από το καυτό ζωμό, το ρίχνουμε λίγο λίγο στα αυγά και όταν ζεσταθεί αρκετά όλο μαζί το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιχύνουμε πάνω στους ντολμάδες.
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.