Συνταγές
Ένα χριστουγεννιάτικο μπριός από την Εσθονία με μέλι, πορτοκάλι και κανέλα – Kringel
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Κουζινομαγειρέματα”
Υλικά
125 ml γάλα
15 γρ. Φρέσκια μαγιά
40 γρ. Μέλι
1 αυγό
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
40 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
Για την γέμιση
100 g βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 g μαύρη ζάχαρη
30 g μέλι
2 κουταλάκια κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε λίγο από το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, το μέλι, για να λιώσουμε την μαγιά. Αφήνουμε 5′ να κάνει φουσκάλες και κατόπιν προσθέτουμε το αυγό και το λάδι και τα χτυπάμε να ενσωματωθούν. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα 300 γραμμάρια αλεύρι (τα υπόλοιπο αλεύρι θα το χρησιμοποιήσουμε καθώς θα ζυμώνουμε) και ρίχνουμε στο μείγμα το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, το τριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια λεία ζύμη. Πρέπει να είναι αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια μας. Κατόπιν την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν περάσει αυτός ο χρόνος πατάμε να ξεφουσκώσει η ζύμη και φτιάχνουμε μπαλάκια μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου ,την καστανή ζάχαρη το μέλι και την κανέλα και τα ενώνουμε μεταξύ τους με ένα κουτάλι! Με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη μας σε ένα φύλλο. Απλώνουμε την περισσότερη γέμιση (θα κρατήσουμε λίγη για την επικάλυψη )σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και κατόπιν την τυλίγουμε και φτιάχνουμε ένα ρολό. Το κόβουμε κατά μήκος να γίνουν δυο κομμάτια. Στρίβουμε τη ζύμη μαζί, σηκώνοντας το κάθε μισό πάνω από το άλλο μισό με τη σειρά. Θα δείτε πως θα σχηματισθούν “πιέτες”/
Κατόπιν τοποθετούμε μέσα σε μια φόρμα για κέικ περνάμε την επιφάνεια με βούτυρο της γέμισης που έχουμε κρατήσει και αφήνουμε άλλη μισή ώρα περίπου σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Ψήνουμε στους 170 c για 35 _40′ μέχρι να ροδίσει. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Κουζινομαγειρέματα”