Συνταγές
Τσουρέκι να το πούμε, μπριός, γλυκό ψωμί; όπως και να το πούμε είναι υπέροχο! ΜΠΡΙΟΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΌ ΠΡΟΖΎΜΙ ΧΩΡΊΣ ΜΑΓΙΑ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Fabienne Meyer Vamvakari – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
250 γρ αλεύρι σκληρό
150 γρ πολύ ενεργό και αναπιασμένο προζύμι
100 γρ ζάχαρη
400 γρ νερό χλιαρό περίπου
35 γρ ελαιόλαδο
2 πρέζες μαστίχα σε σκόνη
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα απ’ όλα να έχουμε αναπιάσει το προζύμι.
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό την ζάχαρη.
Βάζουμε σε μία μικρή λεκάνη το αλεύρι για τσουρέκι, το αναπιασμένο και πολύ ενεργό προζύμι, το λάδι και περίπου 150 με 170 γρ από το ζαχαρόνερο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι να σχηματιστεί μια μάζα. Την αφήνουμε τουλάχιστον 6 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.
Αφού ανέβηκε καλό το ζυμάρι μας, προσθέτουμε το αλεύρι σκληρό, την μαστίχα, το αλάτι, το ξύσμα και το υπόλοιπο ζαραρόνερο. Ανακατεύουμε με το κουτάλι προσέχοντας να έχουμε κάνει ένα ζυμάρι μαλακό και λίγο να κολλάει ακόμα.
Το μεταφέρουμε στο κάδο του μιξερ μας και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει από τον κάδο.
*Αν δούμε ότι είναι πολύ κολλώδες, προσθέτουμε λίγο αλευράκι.
Αν πάλι είναι πολύ σφιχτό το ζυμάρι, προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό.
Μεταφέρουμε σε λεκάνη λίγο λαδωμένη και αφήνουμε να διπλασιαστεί.
Αφού φουσκώσει, το γυρίζουμε σε μια λαδωμένη επιφάνεια εργασίας, το χειριζόμαστε με λίγο λαδωμένα χέρια.
Χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλέκουμε πλεξούδα, την βάζουμε σε φόρμα του κεικ μεγάλη (31 εκ) και αφήνουμε σχεδόν να τριπλασιαστεί.
Θέλει τουλάχιστον 6 ώρες στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο με μία καθαρή σακούλα αλλά να μην ακουμπάει στο ζυμάρι. Αλείφουμε σε ζαχαρόνερο ή με αραιωμένο κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου
Η Συνταγή είναι από κ. Fabienne Meyer Vamvakari – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”.