Συνταγές
Δοκίμασε να φτιάξεις την στριφτόπιτα που γίνεται τέλεια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Elpida Charalampidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
-630 γρ. αλεύρι Κούλα
-375 γρ. νερό
-2 κτσ. ελαιόλαδο
-1 κτσ. ξύδι
-½ κτσ. αλάτι
για τη γέμιση
-400 γρ. φέτα
-1 αυγό
-3 κτσ. γιαούρτι ή γάλα
για το φύλλο
-100 γρ. βούτυρο λιωμένο
-80 γρ. βούτυρο μαλακό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μια τρύπα ρίχνουμε σιγά – σιγά το νερό και ζυμώνουμε.
Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν δούμε ότι είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε σε μια σακούλα, αφού την αλευρώσουμε, για μισή ώρα περίπου.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 15 ή 18 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλάκια.
Εύκολη Στριφτόπιτα
Βάζουμε σε κάθε πιτάκι ½ κτγ περίπου βούτυρο και το αλείφουμε με το χέρι μας. Το πρώτο πιτάκι το ανοίγουμε πιο μεγάλο, να καλύψουμε τα υπόλοιπα που θα μπουν επάνω.
Σε αυτό το στάδιο τα βάζουμε με αλεύρι σε σακουλάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
Όσο πιο πολύ τα αφήσουμε τόσο πιο επιτυχημένη θα γίνει η πίτα μας. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να την φτιάξουμε αμέσως, αλλά έχει μεγάλη διαφορά η ζύμη.
Αφού κάνουμε ένα φύλλο με τα 3 μπαλάκια, το ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο.
Ρίχνουμε λιωμένο βούτυρο λίγο – λίγο να πάει σε όλο το φύλλο.
Απλώνουμε πάνω την γέμιση, κάνουμε ρολό το στρίβουμε και το βάζουμε στο ταψί.
Το ίδιο κάνουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι, μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
Βουτυρώνουμε και ψήνουμε την πίτα μας, σε προθερμασμένο φούρνο. Στους 180-190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ανάλογα τον φούρνο.
Μυστικά:
Αν χωρίσετε τη ζύμη στα 18, θα γίνουν πιο λεπτά τα φύλλα.
Μπορείτε να φυλάξετε τη ζύμη στο συρτάρι ψύξης στο ψυγείο, 5-6 μέρες γίνεται καλύτερη.
Να βάλετε έτοιμη την πίτα στην κατάψυξη και να τη ψήσετε όταν θέλετε.
Η συνταγή είναι από Elpida Charalampidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.