Συνταγές
Σήμερα θα φτιάξουμε νόστιμα ρολάκια μελιτζάνας με κεφτεδάκια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Panos Agrianitis -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά για τα κεφτεδάκια:
500 Γραμμάρια Κιμάς μοσχαρίσιος
150 Γραμμάρια Κρεμμύδι (1 Μεγάλο)
Γραμμάρια Σκόρδο (4 σκελίδες μεγάλες)
150 Γραμμάρια ( 1 Μικρή λιωμένη στο μπλέντερ)
50 Γραμμάρια Βρόμη ή Φρυγανιά τριμμένη (7 Κουταλιές της σούπας)
0,5 Γραμμάρια Κύμινο (½ κουταλάκι του γλυκού)
1 Γραμμάριο Ρίγανη (1/2 κουταλάκι γλυκού)
10 Γραμμάρια Ελαιόλαδο (3 κουταλιές της σούπας
0,5 Γραμμάρια Πιπέρι (1/2 κουταλάκι γλυκού)
100 Γραμμάρια Κεφαλοτύρι
10 Γραμμάρια Αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)
50 Γραμμάρια Αυγό ( 1 Αυγό)
0.3 Γραμμάρια Δυόσμος (1 κουταλιά της σούπας)
Β. Υλικά για τη σάλτσα:
400 Γραμμάρια Ντοματοχυμό συμπυκνωμένο (1 κουτί πασάτα)
50 Γραμμάρια Ελαιόλαδο
10 Γραμμάρια Αλάτι ( ! Κουταλάκι του γλυκού)
0,3 Γραμμάρια Πιπέρι (1/2 κουταλάκι γλυκού)
100 Γραμμάρια Νερό ( 1 ποτηράκι του κρασιού)
Γ. Υλικά για τις Μελιτζάνες:
900 Γραμμάρια Μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες Μακρόστενες (6-7 Μελιτζάνες)
50 Γραμμάρια Ελαιόλαδο Για άλειμμα
50 Γραμμάρια Αλάτι ( 5 Κουταλάκια του γλυκού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τις μελιτζάνες (προετοιμασία)
Καλό θα είναι οι μελιτζάνες να είναι μικρές χωρίς σπόρια, καθώς τα σπόρια έχουν δυσάρεστη αίσθηση στο στόμα.
1 Συγκεντρώνουμε και ζυγίζουμε τα υλικά
2 Πλένουμε κόβουμε σε μέτριες φέτες (όχι πολύ λεπτές, ούτε και πολύ χοντρές) Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να ξεπικρίσουν
3 Τις σκουπίζουμε με χαρτί και τις στρώνουμε σε ένα ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε και από τις δύο μεριές με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Στο διάστημα που ψήνονται τις γυρίζουμε μια φορά ώστε να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δύο μεριές. Προσέχουμε μόνο μην τις παραψήσουμε και στεγνώσουν.
4 Δεν χωράνε όλες οι μελιτζάνες σε ένα ταψί γι’ αυτό θα χρειαστεί να ψήσουμε παραπάνω από μια φορές. Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο όλες μαζί και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
Τώρα φτιάχνουμε την Σάλτσα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τον χυμό της ντομάτας, το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη και το νερό και την βάζουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια και να τα τυλίξουμε
Τώρα φτιάχνουμε τον Κιμά
Καθαρίζουμε κόβουμε και βάζουμε στο Μπλέντερ Το Κρεμμύδι, Το σκόρδο, την Ντομάτα τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο και τα κόβουμε καλά
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά το αυγό την φρυγανιά, το Κεφαλοτύρι και το μείγμα που κόψαμε στο μπλέντερ. Τα ξανακατέβουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Πλάθουμε σε μικρά οβάλ κεφτεδάκια (σαν σουτζουκάκια). Προσέχουμε τα κεφτεδάκια αυτά να μην είναι πολύ μεγάλα. Πρέπει να χωράνε μέσα στη φέτα της μελιτζάνας χωρίς να εξέχουν δεξιά και αριστερά. Το μέγεθος δηλαδή που θα τα φτιάξουμε εξαρτάται από το πλάτος της μελιτζάνας. Ελέγχουμε να έχουμε στη διάθεσή μας τόσες φέτες μελιτζάνας όσα είναι και τα μπιφτεκάκια μας
Χρειαζόμαστε ένα ταψί ή πυρέξ περίπου 25Χ35 εκατοστών.
Παίρνουμε μια φέτα μελιτζάνας και τοποθετούμε στην άκρη της ένα μπιφτεκάκι.
Ρολάρουμε και τοποθετούμε το ρολάκι που φτιάξαμε στην άκρη του ταψιού με το κλείσιμο προς τα κάτω. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υλικά (φέτες μελιτζάνας και μπιφτεκάκια). Τοποθετούμε τα ρολάκια παρατεταμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε μεταξύ τους κενά.
Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς , σε φούρνο με αέρα για περίπου 40-50 λεπτά. Αν δούμε ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος παίρνει παραπάνω χρώμα απ’ ότι χρειάζεται, σκεπάζουμε το σκεύος μας με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Επίσης αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Μόλις κάψει ο φούρνος βάζουμε το ταψί μέσα και ψήνουμε για 40 λεπτά. Στα 30 λεπτά δείχνουμε μια ματιά γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Panos Agrianitis -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”