Συνταγές
Πορτοκαλόπιτα αφρός…. με το ωραιότερο μαστιχωτό σπιτικό ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΪΜΆΚ – Απλά τέλειο!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
Για την πορτοκαλοπιτα
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
3/4 ποτηριού λάδι ελαφρύ
1 ποτήρι ζάχαρη
4 μεγάλα αβγά
400 γρ γιαούρτι αγελάδος 2%
Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια 1 κ.σ γεμάτη μπεικιν παουντερ
Για το σιρόπι
3 1/2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Το χυμό και τη φλούδα
από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Προθερμαινουμε το φούρνο μου στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.
Κόβουμε τα φύλλα μου σε λωρίδες και σε μικρότερα κομμάτια στη συνέχεια.
Τα αφρατευουμε πολύ καλά με τα χέρια μου και τα αφήνουμε να ξεραθούν στον αέρα για αρκετή ώρα.
Στον κάδο του μιξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε αρχικά τα ασπράδια μου σε μαρέγκα.
Την αδειάζουμε σε ένα άλλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στον κάδο τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για πέντε λεπτά να αφρατέψουν να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι το ξύσμα των πορτοκαλιών και το γιαούρτι μου.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα μου μέσα στο μείγμα των αυγών.
Ανακατεύω με μία μαρίζ.
Λαδωνουμε ένα ταψάκι 34 – 36 εκ. και παίρνουμε το 1/3 περίπου από το φυλλο μου το σπασμένο και το βάζουμε στη βάση του ταψιού.
Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς τα φυλλα.
Το υπόλοιπο φύλλο το πρόσθετουμε μέσα στο μείγμα μου σταδιακά ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Τέλος προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το κρεμωδες μείγμα πανω απο το ψημένο φυλλο.
Ψήνουμε το γλυκό μου για 45 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μου.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά.
Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Για το παγωτό καιμακι
Υλικά
3 φλ κατσικίσιο γάλα Όλυμπος
3 φλ κρεμα γάλακτος
3/4 φλ ζάχαρη
3 κ.γ γεμάτα σαλέπι πολιτικό
1/4 κ.γ μαστίχα σε σκόνη
Εκτελεση
Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε την κρέμα γάλακτος τη ζάχαρη και τα 2 φλιτζάνια γάλα από τα 3 σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν.
Στο 1 φλιτζάνι γάλα που κράτησουμε διαλύουμε καλά τη μαστίχα και το σαλέπι. Τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Μόλις κάψει το γάλα στην κατσαρολα προσθέτουμε το γάλα με το σαλέπι.
βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μη φουσκώσει το γάλα.
όταν αρχίζει να μοιάζει σαν μία αραιή μαστιχωτή κρέμα τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε το μείγμα μου ιδανικά σε ένα μεταλλικό μπολ το κλείνουμε καλά και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες περίπου.
Το βγάζουμε το αφράτευουμε χτυπώντας το στο μίξερ και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Μετά από τρεις ώρες πάλι βγάζουμε και αφρατευουμε το παγωτό .
Κάνουμε για άλλη μία φορά αυτή τη διαδικασία και έπειτα το διατηρουμε στην κατάψυξη.
Αν έχουμε παγωτομηχανή Απλά ακολουθουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή…
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Tzela Antonopoulou -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”