Συνταγές
Οι πιο αφράτοι λουκουμάδες είναι αυτοί!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Gwgw Daskalopoulou -Μπαχάρι και κανέλα.”
Υλικά
240 ml ζεστό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
80 γρ ζάχαρη
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
60 γρ βούτυρο λιωμένο
λάδι για τηγάνισμα
ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
•Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ζεστό νερό (όχι καυτό)και μέσα του διαλύουμε τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη. Προσθέτουμε 3 ΚΣ αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι και το αφήνουμε για 5 λεπτά.
•Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
•Προσθέτουμε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνουμε σταδιακά εναλλάξ με το βούτυρο (αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι-βούτυρο-αλεύρι), ξεκινώντας το ζύμωμα με τον γάντζο του μίξερ για 7 λεπτά (ή με τα χέρια).
•Σκεπάζουμε τον κάδο και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο του (το καλοκαίρι θα χρειαστεί 1 ώρα ή λιγότερο).
•Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο των 5-6 χιλ με τον πλάστη.
•Κόβουμε κύκλους διαμέτρου 8,8 εκ με το κουπ-πατ και μέσα τους μικρότερους των 3,5 εκ.
•Τους μεταφέρουμε σε ατομικές λαδόκολλες για κάθε λουκουμά στο ταψί (διαφορετικά όταν έπειτα θα φουσκώσουν και τους πιάσουμε για να τους τηγανίσουμε θα ξεφουσκώσουν).
•Τους σκεπάζουμε και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για 15-20 λεπτά.
•Σε μια κατσαρόλα με λάδι 4-5 εκ στο ύψος, το ζεσταίνουμε και τότε ρίχνουμε τους λουκουμάδες. Ανάλογα το μέγεθος της κατσαρόλας μπορουμε να βάλουμε ταυτόχρονα μέχρι 3 μαζί (για να μην μειωθεί πολύ η θερμοκρασία του λαδιού). Ρίχνουμε τον κάθε λουκουμά προσεκτικά μαζί με τη λαδόκολλα, η οποία αποκολλάτε μόλις υγρανθεί και την αφαιρουμε. Αφήνουμε να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά και τον γυρίζουμε και από την άλλη όμοια.
•Όταν τηγανιστούν, βγάζουμε τους λουκουμάδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
•Όσο είναι ακόμα ζεστοί, ρίχνουμε έναν ένα μέσα σε ένα πιάτο με κρυσταλλική ζάχαρη τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να καλυφθεί με αυτή και τον σερβίρουμε.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Γιώργου Τσουλη”