Συνταγές
Αφράτα, λαχταριστά και μοσχομυριστά τσουρέκια πλεξούδες – Συνταγή εγγύηση που δεν την αλλάζεις!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Υλικά
1,100 γρ αλεύρι για τσουρέκια
320 gram ζάχαρη
150 gram γάλα
100 gram νερό
1 πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους πολτοποιημένο στο μουλτι όλο με την φλούδα χωρίς κουκούτσια
3 αυγά και 2 κρόκους
80 gram νωπή μάγια
2 βανιλινες
2 κουτ γλυκού μαχλεπι
1 κουτ γλυκού μαστίχα
100 gram βούτυρο γάλακτος και 100 gram φυτινη
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
100 gram χλιαρό νερό +μάγια +100 gram από το αλεύρι + 1 κουτ σούπας από την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ να γίνουν χυλός και αφήνουμε 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει
σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο και όλα τα υλικά έκτος από το αλεύρι τα ζεσταίνουμε να γίνουν μία χλιαρή σάλτσα γύρω στους 40 βαθμούς ……. το άλλο μισό βούτυρο το λιώνουμε και το έχουμε χωριστά
μόλις φουσκώσει η μάγια ρίχνουμε το αλεύρι πρώτα και το μείγμα της κατσαρόλας και ξεκινάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα το ζύμωμα … περίπου 8 λεπτα και 2 λεπτά σε ποίο γρήγορη ταχύτητα στο 3 η 4 του μίξερ μας ζυμώνουμε . το λειωμένο βούτυρο που έχουμε το ρίχνουμε σίγα σίγα σε 3-4 δόσεις κρατώντας λίγη ποσότητα 2 κουτ σούπας για το τέλος του ζυμώματος … … αφήνουμε να φουσκώσει σε μεγάλο μπολ λαδωμένο σκεπασμένο με ναύλον και κρατώντας το σχετικά ζεστό …πάνω από 22 βαθμούς θερμοκρασία για 1 έως 1,5 ώρα
σε πιο ζεστό περιβάλλον ο χρόνος μειώνετε κάτω από 1 ώρα ….ζυγίζουμε το κάθε τσουρέκι μας σε ότι βάρος Θέλουμε πλάθουμε τα κομμάτια σε λουκάνικα και ξεκουράζουμε 15 λεπτά σκεπασμένα με ναύλον
πλάθουμε στα σχήματα που θέλουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι 35 -38 βαθμούς να φουσκώσουν σχεδόν 60% επιπλέον του αρχικού τους όγκου που είχαν από 45λεπτά έως 1 ώρα ,χτυπάμε το ασπράδι από ένα αυγό με μία πρέζα αλάτι καλά και αλείβουμε τα τσουρέκια μας και πασπαλίζουμε με φίλε αμύγδαλο
αφήνουμε άλλα 10 λεπτά και φουρνίζουμε στους 160 βαθμούς αντιστάσεις ,πάνω κάτω για 40-50 λεπτά ανάλογα το βάρος τσουρεκιού . μετά τα 35 λεπτά μπορούμε να σκεπάσουμε με αντικολλητικο χαρτί αν έχουν πάρει αρκετό χρώμα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”