Συνταγές
Αρωματικά και νόστιμα ατομικά τσουρέκια – πολύ αφράτα και πάρα πολύ λαχταριστά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “αννα καλλεργη-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γρ. ζάχαρη (αν τα θέλετε πιο γλυκά, προσθέτουμε άλλα 50 γρ.)
65 γρ. LURPAK
1/2 κσ. ΝΕΑ ΦΥΤΙΝΗ
100 ml γάλα
3 δάκρυα μαστίχα (κοπανισμένη σε αλεύρι)
1 κγ. μαχλέπι κοπανισμένο
3 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8γρ. (το χειμώνα βάζω 4 φακελάκια)
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (ίσως χρειαστεί και 1 χούφτα ακόμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη βάζουμε 1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό (χωρητικότητα το ποτήρι 300 ml)και διαλύουμε τις μαγιές με 1 1/2 κσ. κοφτή ζάχαρη. Προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και σκεπάζουμε με μεμβράνη να φουσκώσει. Είναι το προζύμι.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη.
Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ΦΥΤΙΝΗ (να είναι λιωμένα και χλιαρά)με την υπόλοιπη ζάχαρη, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα στους κρόκους και χτυπάμε να ενσωματωθούν, να γίνουν σαν μους.
Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών στο βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε το γάλα (χλιαρό).
Βάζουμε το μαχλέπι και την μαστίχα.
Προσθέτουμε το προζύμι.
Βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε διπλώνοντας. Μου πήρε όλο το κιλό και 1 χούφτα έξτρα.
Δεν πρέπει να γίνει σκληρό το ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβερτάκι και αφήνουμε να φουσκώσει.
Δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε, βάζοντας λιωμένο βούτυρο στον πάγκο και στα χέρια μας.
Τα κορδόνια τα ανοίγουμε, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 3-4 λεπτά και μετά τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Τα βάζουμε στα ταψιά πάνω σε αντικολλητικο χαρτί .
Αφού τα ετοιμάσουμε τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.
Τα αλοίφουμε με κρόκο αυγού, που μέσα έχουμε βάλει λίγο γάλα και στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή άσπρο σουσάμι.
Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 175 βαθμούς, για 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας και το μέγεθος του τσουρεκιού.Αν τα κάνουμε μεγάλα θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο, θα το δείτε από μόνοι σας.
Αν αρχίσουν να ροδιζουν πολύ τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, όχι πριν τα 20 λεπτά να ανοίξουμε το φούρνο και να σκεπάζουμε.
Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε σε διαφανής μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά και άν θέλουμε τα βάζουμε σε καταψύκτη για αργότερα. Όταν ξεπαγώσουν είναι σαν φρέσκα.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “αννα καλλεργη-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”