Συνταγές
Αυτό είναι το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο ψωμί – Panettone
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Instasuntages”
Υλικά για το προζύμι
3/4 κούπας αλεύρι γ.ο.χ
1/4 κ.γ ξηρή μαγιά
1/3 κούπας νερό χλιαρό
Υλικά για την ζύμη
Το προζύμι που φτιάξαμε αρχικά
2 1/4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
1/4 κούπας χλιαρό νερό
2 μεγάλα αυγά
60γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ ξηρή μαγιά
1 1/4 κ.γ αλάτι
1/3 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1/2 κούπα cranberries αποξηραμένα
1 πακέτο ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ (πωλούνται στα supermarket)
Ξύσμα πορτοκαλιού
δεν είναι η κούπα που πίνουμε καφέ. Είναι κούπα μεζούρα ζαχαροπλαστικής.
3/4 κούπας αλεύρι = 105g
1/3 κούπας νερό = 71ml
2 1/4 κούπες αλεύρι = 320g
1/4 κούπας νερό = 57ml
1/3 κούπας ζάχαρη = 71γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε από βραδύς ετοιμάζοντας το προζύμι. Διαλύουμε την μαγιά στο νερό, προσθέτουμε το αλεύρι. Θα γίνει ένα παχύ ζυμαράκι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε όλη νύχτα ή 8-12 ώρες σε ζεστό μέρος.
Την επόμενη μέρα ή μετά από 12 ώρες βάζουμε στον κάδο του μίξερ το προζύμι, και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα 4 τελευταία. Σταφίδες, cranberries, ζαχαρωμένα φρούτα και ξύσμα.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει αφράτο το ζυμάρι μας.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος.
Όταν έχει φουσκώσει ρίχνουμε τα 4 υλικά που κρατήσαμε και ζυμώνουμε να πάνε παντού.
Κάνουμε το ζυμάρι μας μια μπάλα και το βάζουμε μέσα στην ειδική χάρτινη φόρμα για panettone να φουσκώσει για 1-1 1/2 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 205 βαθμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά. Χαμηλώνουνε στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για αλλά 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνουνε στους 180 και ψήνουμε για 25-35 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
αν δούμε ότι πέρνει γρήγορα σκούρο χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί.
μην βιαστείτε να το ψήσετε, αφήστε το να πάρει την ώρα του και να φουσκώσει για να γίνει super αφράτο όπως το δικό μου.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Instasuntages”