Συνταγές
Σπιτικά κοκάκια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Γιούλα Λαμπρογεωργου-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι των κοκ
160 γρ ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά χωρισμένα (σε θερμ. δωμ.)
125 γρ.αλεύρι γ.ο.χ (κοσκινισμένο)
60 γρ.κορν φλάουρ (κοσκινισμένο)
1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα γέμισης των κοκ
1/2 λίτρο γάλα φρέσκο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
80 γρ ζάχαρη
2 κρόκους από μέτρια αυγά (σε θερμ. δωμ.)
30 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
30 γρ κόρν φλάουρ
Για το σιρόπι
200 γρ νερό
200 γρ ζάχαρη
Για το γλάσο σοκολάτας
250 γρ κουβερτουρα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. βούτυρο μαλακό
1 κ.γλ. μέλι
Παντεσπάνι για κοκάκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ρηχές λαμαρίνες φούρνου.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπεικιν και το αλάτι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνουμε τις βανίλιες.
Σε ένα άλλο μπολ, με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να δούμε απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη χτυπώντας με το μίξερ για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να γυαλίσει καλά η μαρέγκα.
Με σπάτουλα ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε σταδιακά τα κοσκινισμένα στερεά υλικά αλεύρι, κορν φλάουρ. Τότε, ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα πάντα με απαλές κινήσεις ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε τη ζύμη για το παντεσπάνι των κοκ μέσα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με χοντρή μύτη .Τα κόβουμε σε μικρά δισκάκια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμενο φούρνο γύρω στα 10 με 12 λεπτά.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό γάλα και τη μισή ζάχαρη. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη τους κρόκους και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται.
Αφήνουμε να κρυώσει. Την βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Πριν την χρησιμοποιούμε την χτυπάμε με το μίξερ να γίνει λεία η κρέμα.
Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράσει. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Βουτάτε τα κοκ στιγμιαία στο σιρόπι και αφήνουμε σε σχάρα
Για το γλάσο σοκολάτας
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Περιχύνουμε την σοκολάτα με το ζεστό γάλα Ρίχνουμε το μέλι. Προσθέτουμε το βούτυρο Ανακατεύουμε καλά να γίνει το γλάσο λείο.
Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Βάζουμε στα μισά κοκ την κρέμα και τα άλλα μισά τα βουτάμε στο γλάσο απο την πλευρά που κάνουν την καμπύλη και τα βάζουμε απο πάνω.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Γιούλα Λαμπρογεωργου-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”