Συνταγές
Τέλειο καλοκαιρινό φαγάκι με φουρνιστό γαύρο και νόστιμη ζεστή πατατοσαλάτα!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τέλειο καλοκαιρινό φαγάκι με φουρνιστό γαύρο και νόστιμη ζεστή πατατοσαλάτα!
Αυτή τη συνταγή αν δεν την έχετε κάνει μέχρι τώρα, σας προτείνουμε να την κάνετε, το συντομότερο κιόλας. Η Νένα Ισμυρνόγλου έφτιαξε αυτή την απλή συνταγή και το γευστικό αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα! Η σάλτσα με το σκόρδο, το λεμόνι και την μουστάρδα “δένει” τέλεια με την γεύση του γαύρου, ενώ η πατατοσαλάτα συνδυάζεται αρμονικά!
Υλικά
1 κιλό φρέσκος γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδου, σε φετάκια
Για την πατατοσαλάτα
850 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικής γεωργίας, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
10 ελιές Καλαμών (ή άλλες μαύρες ελιές), χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 – 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά καθαρίζουμε τον γαύρο, ξεπλένοντας τον και αφαιρώντας εντόσθια κλπ. Στην συνέχεια και αφού τον έχουμε στεγνώσει σε χαρτί κουζίνας, τον τοποθετούμε σε ένα ταψάκι που να τον χωράει οριακά. Προσθέτουμε αλάτι και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 15 λεπτά. Έτσι το ψάρι να απορροφήσει το αλάτι που του βάλαμε και η γεύση του θα είναι ακόμα καλύτερη.
Έπειτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° βαθμούς Κελσίου.
Φτιάχνουμε την σος. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, την μουστάρδα, το σκόρδο και λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Στην συνέχεια το ρίχνουμε πάνω από τον γαύρο και προσέχουμε να πάει παντού. Ψήνουμε για 12 με 13 λεπτά.
Συνεχίζουμε με την πατατοσαλάτα: Παίρνουμε μία κατσαρόλα κανονικού μεγέθους, και προσθέτουμε τις πατάτες, με 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Το νερό δεν θα σκεπάσει τις πατάτες, αλλά δεν χρειάζεται να προσθέτουμε στην πορεία και άλλο νερό, διότι οι πατάτες θα μαγειρευτούν με τους υδρατμούς. Ρυθμίζουμε το μάτι να είναι στην μέγιστη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να δούμε το νερό να βράζει. Όταν αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την φωτιά (στο 2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 9, στο 1/2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 3) και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, πάντα με σκεπασμένο το καπάκι.
Στην πορεία με την βοήθεια ενός πιρουνιού τσεκάρουμε αν είναι έτοιμες οι πατάτες. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λάδι, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τις ελιές, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε σιγά σιγά.
Σερβίρουμε, μοιράζοντας το γαύρο στα πιάτα με την πατατοσαλάτα ως συνοδευτικό ενώ αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Το διαβάσαμε εδώ