Συνταγές
Υπέροχο Χριστόψωμο – και του χρόνου με υγεία – καλές γιορτές
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Karolina Mega-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χλιαρό νερό όσο χρειαστεί
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
1 κουτ. γλ αλάτι
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
30 γρ. γλυκάνισο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
120 γρ τριμμένο καρύδι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά ανακατεύουμε με αυγοδάρτη απαλά και σκεπάζω 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μετά Ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε χλιαρό νεράκι ωσότου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη, εκτός από το τριμμένο καρύδι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μετά ρίχνουμε κ το καρύδι και ζυμώνουμε 2 λεπτά ακόμα.
Λαδώνουμε τη λεκάνη και σκεπάζουμε τη ζύμη για μιάμιση ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε ταψί 40αρι λαδωμένο και με λαδόκολλα (την κόβουμε στρογγυλή) στρογγυλεύουμε απλά με τα χεριά μας την απλώνουμε ,βάζουμε στη μέση ένα καρύδι. Φτιάχνουμε εξτρά λίγο ζυμάρι με νερό αλεύρι λαδί και μια τσιμπιά αλάτι για το στόλισμα ,ένα Σταυρό στη μέση και ότι άλλο θέλετε στολίζετε.
Τα στολίδια τα “κολλάμε” με κροκό αυγού. Στολίζουμε με γαρύφαλλα αμύγδαλα καρύδια και λίγο σουσάμι. Στους 180° για 50 λεπτά με 1 ώρα (το παρακολουθούμε ανάλογα και τον φούρνο) Όταν βγήκε καυτό το αλείφουμε με πινέλο κονιάκ και μέλι που έχουμε ανακατέψει σε μπολάκι
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Karolina Mega-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”