Συνταγές
Υπέροχο πιάτο από το νησί των Φαιάκων! Μια ξεχωριστή παραλλαγή του παστίτσιου Ντόλτσε – σκέτη απόλαυση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή από “Tzela Antonopoulou- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
450 γρ κιμά μοσχαρίσιο
450 γρ κιμά χοιρινό
200 γρ συκωτακια πουλιών
1 μεγαλο κρεμμύδι τριμμένο
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ γεμάτη πελτέ
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 μοσχοκαρφια
4 κόκκους μπαχάρι
1/2 κ.γ πάπρικα γλυκιά
3/4 ποτηράκι κρασί
μια καλή πρέζα ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι
1/4 φλ λάδι
600 γρ καλής ποιότητας κεφαλοτυρι( προσωπικά προτιμώ κεφαλοτύρι Λιδωρικίου)
5 ασπράδια και 3 κροκους χτυπημενα
1 1/2 πακέτο μακαρόνια νούμερο 2 (για παστίτσιο)
Έτοιμο φύλλο χωριάτικο της άλφα (6 φύλλα)
Βούτυρο για το άλλειμα των φυλλων
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι μου να κάψει και καβουρδιζουμε το κρεμμύδι μαζί με μία καλή πρέζα ζάχαρη.
Μόλις αρχίζει να γυαλίζει προσθέτουμε τον ανάμικτο κιμά .
Πλένουμε σχολαστικά τα συκωτακια και τα ψιλοκόβουμε .
Προσθέτουμε κι αυτά μεσα στον κιμά να σοταριστουν.
Έπειτα προσθέτουμε τα μπαχαρικά τα οποία κλείνουμε καλά μέσα σε ένα τουλουπάνι έτσι ώστε να μπορώ να τα αφαιρέσουμε μετά και τον πελτέ .
Ανακατεύουμε καλά να ανταλλάξουν αρώματα και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
Αλατοπιπερώνουμε , σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθει μέχρι να δέσει η σαλτσουλα και να πιει ο κιμάς τα υγρά του.
Αφήνουμε να πέσει αρκετά η θερμοκρασία του.
Σε καλά αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια μου στο χρόνο που αναγράφει η συσκευασία.
Ξεπλένουμε τα μακαρόνια μου με κρύο νερό, σουρώνουμε και στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά .
Χτυπάμε τα ασπράδια μου σε μία ελαφριά μαρέγκα όχι πολύ σφιχτή και προσθέτουμε τους κρόκους.
Παίρνουμε λίγο λίγο από το μείγμα των αβγών και το γυρίζουμε στον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ζυμώματος βάζουμε τα σουρωμενα και στεγνά μακαρόνια πασπαλίζουμε με το τυρί και παίρνω το 1/3 από τον κιμά μου και τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Παίρνουμε μία κατσαρολίτσα ανοξείδωτη χωρίς χερούλια….ή αν έχετε παλιά κατσαρόλα αλουμινίου με σιδερένια χεράκια .
Την βουτυρώνουμε καλά και στρώνω 4 φύλλα κάτω στον πάτο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα της κατσαρόλας έτσι ώστε να μπορουμε να κλείσω μετά την γέμιση.
Βουτυρώνουμε πάντα και ενδιάμεσα από τα φύλλα.
Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από την γέμιση και τοποθετώ μέσα στην κατσαρόλα που έχω στρώσει τα φύλλα.
Στρώνω καλά τα μακαρόνια και πιέζω καλά με τα χέρια μου.
Κάνω μία στρώση με τον υπόλοιπο κιμά και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
Στρώνουμε και πιέζουμε πάλι καλά με τα χέρια μου τα μακαρόνια .
Παίρνουμε τα φύλλα από το πλάι που περισσεύουν και τα κλείνουμε προς τα μεσα.
Βουτυρώνουμε ξανά και στρώνω και τα υπόλοιπα δύο φύλα που κράτησαμε .
Με ένα μαχαιράκι προσπαθουμε να βάλουμε το φύλλο που περισσεύει προσεκτικά μέσα στα πλάγια.
Ραντίζουμε με νεράκι και ψήνουμε για 10 λεπτά αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς και έπειτα για περίπου δύο ώρες στους 190 βαθμούς.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 4-5 λεπτά το φαγητό μου να σταθεί.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατελίτσα σερβιρίσματος.
Για να κοπεί σωστα το παστίτσιο μας θα πρέπει να αφήσουμε μισή ωρα να ξεκουραστεί κάι μετά να κόψουμε και να σερβίρουμε
Νόστιμη συνταγή από “Tzela Antonopoulou- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”