Συνταγές
Υπέροχη πίτα, νοστιμότατη και καλοφτιαγμενη σπανακοτυρόπιτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Τασος Ζευγ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
ΦΥΛΛΟ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
νερό χλιαρό όσο πάρει( 1 ποτήρι και λίγο ακόμα)
ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό σπανάκι
500 γρ. λάπατα
1 ματάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
2 πράσα
1 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 ματσάκι μυρώνια
3/4 κιλού φέτα τριμμένη
1/2 κιλό ανθότυρο
1 φλυτζ. καφέ τραχανά
5 αβγά
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, μαζί με τα μυρωδικά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε αλάτι, τα τρίβουμε καλά και τα σφίγγουμε για να αποβάλουν τα υγρά τους.
Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα, με το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι.
Όταν έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλά, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Κατόπιν την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια για να τα ανοίξουμε σε φύλα.
Προσοχή δεν αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα ανοίξουμε τα φύλλα με αλεύρι αλλά με νισεστέ. Το αλεύρι απορροφάτε από την ζύμη και αλλάζει την δοσολογία και σκληραίνει. Ο νισεστές δεν απορροφάτε από την ζύμη και απομακρύνεται με ένα πινέλο.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα χόρτα με τα μυρωδικά, την τριμμένη φέτα, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μετά προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε πάλι.
Ο τραχανάς θα απορροφήσει τα υγρά των χορταρικών και δεν θα χαλάσει το φύλλο.
Η ποσότητα του αλατιού εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο, έτσι ώστε να εξέχει από το ταψί, λαδώνουμε και με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε “κατσαρό” το δεύτερο.
Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης και απλώνουμε το τρίτο φύλλο, όπως τα 2 πρώτα. Λαδώνουμε και ρίχνουμε άλλο 1/3 της γέμισης.
Απλώνουμε το επόμενο φύλλο όπως τα προηγούμενα, λαδώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Στρώνουμε το πέμπτο φύλλο, το οποίο δεν θα εξέχει του ταψιού, λαδώνουμε και βάζουμε το τελευταίο φύλλο, χωρίς να εξέχει.
Λαδώνουμε την επιφάνεια του φύλλου και αρχίζουμε να διπλώνουμε προς τα μέσα λαδωμένες τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και σχηματίζουμε τον κόθρο.
Χαράζουμε την επιφάνεια της πίττας, την ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για 50 λεπτά.
Η Συνταγή είναι από Τασος Ζευγ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.