Συνταγές
Το γνωστό σε όλους μας γλυκό Πλατσέντα- Σιροπιαστό όσο πρέπει και το απολαμβάνουν όλοι!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Πλατσέντα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των κατοίκων της Λέσβου και για αυτό είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της. Κύρια συστατικά της είναι το αλεύρι, καρύδια και λάδι ενώ περιλαμβάνει ένα τέλειο σιρόπι! Είναι ένα γλυκό που θα φτιάξεις σε ιδιαίτερες περιστάσεις!
Υλικά
Για το Σιρόπι
500 ml νερό
400 γρ ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλιά μέλι
Για τη Ζύμη
400 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές καλαμποκέλαιο
Περίπου 200 ml νερό
Για τη Γέμιση
300 γρ καρύδια
1 κουταλιά ζάχαρη
3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Λίγο ανθόνερο
200 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεκινώντας με το σιρόπι. βράζουμε για 5 λεπτά το νερό με την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού.
Στη συνέχεια, κατεβάζουμε από την φωτιά και διαλύουμε το μέλι.
Συνεχίζουμε με τη ζύμη του γλυκού μας. Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το λάδι και ενσωματώνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.
Σκεπάζουμε κατόπιν τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Μετά τη μία ώρα, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και σε πάγκο με corn flour τα ανοίγουμε σε φύλλα.
Τα λαδώνουμε καλά και απλώνουμε καρύδια που έχουμε αναμείξει με την φρυγανιά και την ζάχαρη.
Εν συνεχεία, τυλίγουμε σε ρολά και τα τοποθετούμε κυκλικά σε λαδωμένο ταψί 30 εκατοστών χωρίς να τα σφίγγουμε.
Έπειτα, ραντίζουμε με ανθόνερό και τα ζεματίζουμε με καυτό ελαιόλαδο.
Την ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπιασμα, όσο η πίτα μας είναι καυτή την σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
Τέλος, σερβίρουμε μετά από 6 ώρες.
Έτοιμη η πλατσέντα μας! Καλή απόλαυση!
Δες το βίντεο της συνταγής παρακάτω:
Αν σου αρέσει η συνταγή, κάνε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι!