Συνταγές
Το πιο εύκολο και χορταστικό γεύμα είναι οι πατάτες ογκρατεν με τέλεια υφή
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τέλεια ιδέα για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο!
Η συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά
-5 πατάτες κομμένες στη μέση και μετά στα τρία
-1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
-200 γρ. καπνιστή μπριζόλα (αλλαντικό) ή ζαμπόν ή γαλοπούλα κομμένη σε ρόμβους
-2 κτσ. βούτυρο
-λίγο ελαιόλαδο
-2 κτσ. αλεύρι
-500 γρ. γάλα
-τυρί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες μαζί με ένα κτγ. αλάτι.
Παράλληλα σωτάρουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο και το αλλαντικό που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε 2 κτσ. βούτυρο να λιώσει και 2 κτσ. αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να μας δώσει μια ελαφριά μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, μαύρο πιπέρι και προαιρετικά λίγη ρίγανη.
Σε ένα μικρό πυρίμαχο ταψάκι ρίχνουμε 2 κτσ. από την μπεσαμέλ, τις πατάτες και λίγο από το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το αλλαντικό.
Πάνω από αυτό ρίχνουμε όλη την μπεσαμέλ και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε μπόλικο τυρί και βάζουμε στο φούρνο αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Αφήνουνε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
*αν σας φανεί πολύ βαρύ αυτό το πιάτο υπάρχει τρόπος να το κάνετε να έχει τις ίδιες θερμίδες με το μπρόκολο. Απλά κάνετε και το μπρόκολο ογκρατέν…
**Μπορείτε να βάλετε λίγο τσιγαρισμενο κρεμμύδι και μπέικον και λίγο σκόρδο
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.