Συνταγές
Πανεύκολη και ταυτόχρονα γρήγορη τούρτα, μιας και το παντεσπάνι είναι έτοιμο εμπορίου. Με πραλίνα φουντουκιού και καβουρδισμένα φιστίκια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Eleni Kalantzi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
-1 κουτί κρέμα για σαντιγύ (στο μεταλλικό κουτί)
-1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
-400 γρ. πραλίνα φουντουκιού
-100 γρ φιστίκι αράπικο (το ξεφλουδίζουμε)
-1 βάση για τούρτα με γεύση βανίλια (θα χρησιμοποιήσουμε και τις τρεις βάσεις)
-500 ml φυτική κρέμα για παρασκευή σαντιγύ (πράσινη)
-άχνη ζάχαρη (4-5 κ.σούπας)
-χρώματα ζαχαροπλαστικής (που ρίχνουμε είτε στην τελική σαντιγύ είτε στο γλάσο)
Για το σιρόπι:
-150 ml νερό
-150 γρ. ζάχαρη
-Χυμό από ένα ζουμερό πορτοκάλι (το σουρώνουμε) και τη φλούδα του.
-1 βανιλίνη
Για το γλάσο:
-200 γρ λευκή κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
-70 ml γάλα
(εγώ έκανα πολύ πιο αραιό το γλάσο, γιατί ήθελα απλά να αναμειχθεί λίγο με τη σαντιγί)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά, εκτός της βανιλίνης. Από το σημείο βρασμού, αφήνουμε να βράσει δύο λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε απ’ το μάτι της κουζίνας το κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι. Με αυτό θα ραντίζουμε τα παντεσπάνια.
Καβουρδίζουμε τα καθαρισμένα φιστίκια σε αντικολλητικό τηγάνι (μέτρια φωτιά), μέχρι να αλλάξουν χρώμα, βγάζοντας τα έλαιά τους.
(Προαιρετικά τ’ αλατίζουμε, καθώς τα καβουρδίζουμε, όπως έκανα κι εγώ, δίνει άλλη αίσθηση μέσα στην κρέμα.)
Προσοχή μην καούν. Ανακατεύουμε διαρκώς. Αποσύρουμε από το μάτι κουζίνας και τα βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, τα χοντροκόβουμε (ή ψιλοκόβουμε) στο μπλέντερ. Αυτά θα τα ρίξουμε στην κρέμα που θα βάλουμε στρώσεις στα παντεσπάνια.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε με το μίξερ περίπου για έξι λεπτά την κρέμα για σαντιγύ, μετά ρίχνουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε με το μίξερ άλλα τρία λεπτά, στη συνέχεια ρίχνουμε την πραλίνα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί η πραλίνα με τα άλλα δύο υλικά. Μετά ρίχνουμε τα καβουρδισμένα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά. (Να έχουμε υπόψη ότι θα σφίξει κι άλλο η κρέμα στο ψυγείο.)
√ Τα παντεσπάνια είναι τρία, οπότε χωρίζουμε “με το μάτι” το σιρόπι στα τρία, καθώς και την κρέμα σε τρία ίσα μέρη.
Παίρνουμε το τσέρκι καρδιά. Βάζουμε τη μια βάση. Ραντίζουμε με σιρόπι. Βάζουμε την κρέμα πραλίνα φουντουκιού με φιστίκια.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
(Βάση-σιρόπι-κρέμα)
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει τρεις ώρες περίπου.
Λίγο πριν βγάλουμε την τούρτα από το ψυγείο χτυπάμε με το μίξερ τη φυτική κρέμα με την άχνη ζάχαρη, μέχρι η σαντιγύ να κάνει κορυφές και να μην πέφτει από το σκεύος μας. (Αν θέλουμε χρωματίζουμε τη σαντιγί μας)
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο, την ξεφορμάρουμε απ’ το τσέρκι και απλώνουμε σε όλη την τούρτα σαντιγύ (όσο χρειάζεται να βάλουμε σαντιγύ -μπορεί κ να περισσέψει, μπορεί και όχι, αναλόγως τη διακόσμηση). Βάζουμε στο ψυγείο για άλλες τρεις ώρες περίπου να παγώσει καλά η σαντιγύ.
Βγάζουμε από το ψυγείο την τούρτα και ετοιμάζουμε το γλάσο: ζεσταίνουμε (χλιαρό) το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την λευκή κουβερτούρα (αν θέλουμε χρωματίζουμε). Ανακατεύουμε. Γλασάρουμε αμέσως. Αφήνουμε να παγώσει λίγο το γλάσο. Διακοσμούμε.
Η Συνταγή είναι από Eleni Kalantzi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.