Συνταγές
Μοσχοβολάει ο τόπος! Συνταγή για καλιτσούνια λυχναράκια με νόστιμο ζυμάρι, τραγανό και να κρατάει το σχήμα του στο ψήσιμο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Οι δημιουργίες της Τώνιας”.
ΥΛΙΚΑ
Τέσσερα αυγά, μπορείτε να βάλετε και πέντε, εγώ βάζω τέσσερα .
Ένα ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική .
Ένα ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Ένα ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο πλήρες.
Ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
Δύο κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ένα κιλό αλεύρι και 150 με 200 γραμμάρια ακόμη, το αλεύρι εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών!!!Η ζύμη μας μαλακή αλλά να μην κολλάει στο χέρι!!Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μισή ώρα πριν ανοίξουμε το φύλλο για τα καλιτσούνια μας!!Το φύλλο μας λεπτό,περίπου τρία χιλιοστά !!!Όσο πιο λεπτό είναι το φύλλο μας τόσο πιο ωραία γίνονται τα καλιτσούνια μας!
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Ενάμιση κιλό ανθότυρο
Ζάχαρη κρυσταλλική, τόση όση σας αρέσει για να έχετε τη γλυκάδα που επιθυμείτε .Εγώ βάζω ένα ποτήρι του νερού ζάχαρη .
Ένα ολόκληρο αυγό
Μία κουταλιά μέλι
Δύο κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλλα.
Σουσάμι και αυγό για επάλειψη πριν το ψήσιμο.
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ
1)Ο ανθοτυρος πρέπει να έχει στραγγίξει καλά δύο με τρείς μέρες νωρίτερα ,τον τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας, τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον διατηρούμε στο ψυγείο . ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
2)Για να φτιάξουμε τη γέμιση λιώνουμε τον ανθότυρο με το πιρούνι ή τον τρίβουμε στον τρίφτη του τυριού ή στο μύλο του πουρέ, εγώ τον βάζω στο κάδο του μίξερ και τον αναδεύω με το εργαλείο Κάπα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ,το μέλι , το αυγό,τη βανίλια, την κανέλλα και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μας
3)Για τη ζύμη μας χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη να αφρατέψουν , προσθέτουμε το γάλα ,το ελαιόλαδο, τη βανίλια,εναλλάξ με το αλεύρι,αφού αναμίξουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι.
Το αλεύρι το ρίχνουμε σταδιακά και ενσωματώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πλέον στα χέρια μας.
Αν χρησιμοποιήσουμε το μίξερ, αλλάζουμε εργαλείο και βάζουμε το εξάρτημα για ζύμωμα το σίγμα.
4 )Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια κι αφού πάρουμε μια μικρή δόση από τη ζύμη μας ανοίγουμε κάθε φορά ένα ένα το φύλλο για κάθε καλιτσούνι. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2 με 3 χιλιοστά περίπου και με ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι διαμέτρου περίπου 8 – 9 εκατοστά κόβουμε το φύλλο στρογγυλό.
5)Με ένα κουτάλι τοποθετούμε το μείγμα του ανθότυρου στο κέντρο και το στρώνουμε με ένα κουταλάκι ή με τα δάχτυλα μας.
6)Αρχίζω να δημιουργούμε τις πιέτες πιέζοντας με τα δύο μας δάχτυλα τη ζύμη προς το κέντρο του καλιτσουνιού. Συνεχίζουμε με τις επόμενες πιέτες δημιουργώντας συνολικά 15 με 18 πιέτες σε κάθε καλιτσούνι.
7)Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους . Με ένα πινέλο αλείφουμε απαλά με λίγο χτυπημένο αυγό την μυζήθρα που φαίνεται και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
8)Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω σε νερατζόφυλλα, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Τα αποθηκεύουμε σε καλά κλεισμένο κουτί ή σε σακουλάκια την κατάψυξη για να παραμένουν πάντα φρέσκα
Κρατάμε εκτός ψυγείου αυτά που θέλουμε να καταναλώσουμε μέχρι το Πάσχα!!Μετά στη συντήρηση του ψυγείου μας και τα βγάζουμε λίγο νωρίτερα για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
Η Συνταγή είναι από “Οι δημιουργίες της Τώνιας”.