Προετοιμασία: 30 λεπτά περίπου συν το ψήσιμο. Συγκεντρώστε όλα τα υλικά που χρειάζονται και μετρήστε τα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την εσάνς καφέ με 80 ml πολύ-πολύ δυνατό εσπρέσο (δύναμης ristretto ή και περισσότερο). Το κέικ πρέπει να είναι εντελώς κρύο, όταν βάλετε το γλάσο εσπρέσο. Άρα, η ετοιμασία του γλάσου μπορεί να γίνει και πριν το σερβίρισμα. Σύνθετη συνταγή για κέικ, αλλά όχι δύσκολη.
Υλικά (για 12-16 κομμάτια, ψηλή φόρμα διαμέτρου 24 εκατ. με ύψος 11 εκατ.)
200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
220 γραμ. ζάχαρη
2 βανίλιες σκόνη ή 4 σταγόνες εσάνς βανίλιας
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1/2 κ.γ. αλάτι
2.5 κ.σ. κόκκους στιγμιαίου εσπρέσο
4 μεγάλα αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τα απσπράδια
220 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 φλ.) και 1-2 κ.σ. έξτρα για την φόρμα
για την εσάνς καφέ
150 ml νερό
3 κ.σ. κόκκους στιγμιαίου καφέ εσπρέσο
για το γλάσο καφέ (εσπρέσο)
80 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμ. άχνη κοσκινισμένη
1 κ.γ. κόκκους στιγμιαίου καφέ (προαιρετικά)
1 κ.σ. από την εσάνς καφέ
για το σερβίρισμα
1-2 κ.σ. ολόκληρους κόκκους καφέ
1-2 κ.σ. φλούδες και ξύσμα μαύρης σοκολάτας (κουβερτούρα)
1/2 κ.γ. κακάο σκόνη
1 κ.γ. άχνη (προαιρετικά)
Ετοιμάζετε την εσάνς καφέ (αν δεν χρησιμοποιήσετε έξτρα δυνατό εσπρέσο): Σε μικρό κατσαρόλι και μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζετε το νερό με τον στιγμιαίο εσπρέσο. Ανακατεύετε και βράζετε (5 λεπτά περίπου) μέχρι να έχετε σχεδόν την μισή ποσότητα (75-80 ml). Αποσύρετε, μεταφέρετε σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Κρατάτε χωριστά 1 κ.σ. για το γλάσο.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνετε την φόρμα του κέικ και την πασπαλίζετε καλά παντού με αλεύρι (χρησιμοποιείστε για τη δουλειά αυτή ένα σουρωτήρι).
Κάνετε το κέικ καφέ: Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ, αν χρησιμοποιήσετε μίξερ χειρός, βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα χτυπάτε (στη μεγάλη ταχύτητα) για 4-5 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα. Μαζεύετε με σπάτουλα το μείγμα απ΄τα τοιχώματα και ανακατεύετε. Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την βανίλια και έναν-έναν τους κρόκους χτυπώντας για 1 λεπτό ακόμη. Χαμηλώστε στην μικρότερη ταχύτητα και προσθέστε σταδιακά: την μισή εσάνς του καφέ, το μισό αλεύρι, τον στιγμιαίο εσπρέσο, την υπόλοιπη εσάνς και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατέψτε μόνον μέχρι το σημείο που τα υλικά θα έχουν ενωθεί -όχι παραπάνω.
Σε άλλο μπολ χτυπήστε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα (οι μύτες που δημιουργούνται απλώς στέκονται, αν γυρίσετε όμως ανάποδα το μπολ με την μαρέγκα, αυτή δεν θα μείνει στη θέση της).
Παίρνετε με την σπάτουλα το 1/3 της μαρέγκας και το ενσωματώνετε στο μείγμα του κέικ. Προσθέτετε την υπόλοιπη μαρένγκα, την διπλώνετε στο μείγμα, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις και το μεταφέρετε στην βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ισιώνετε την επιφάνεια και την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο (μεσαία σχάρα). Ψήνετε για 50-55 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο – όχι πάνω από 60 λεπτά). Το βγάζετε, αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα (να παίρνει αέρα και από κάτω) για να κρυώσει εντελώς.
Σημείωση: Στα 50-53 λεπτά κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα: αν βγαίνει καθαρή, το κέικ καφέ είναι έτοιμο.
Ετοιμάζετε το γλάσο εσπρέσο: Σε μπολ βάζετε το βούτυρο και κοσκινίζετε πάνω του την άχνη. Χτυπάτε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα στην αρχή ώστε τα υλικά να αρχίσουν να ενσωματώνονται (αν ξεχαστείτε και βάλετε την δυνατή ταχύτητα, ένα γλυκό σύννεφο άχνης θα φτάσει ως εσάς). Ανεβάστε την ταχύτητα στην συνέχεια και χτυπήστε περισσότερο (1 λεπτό). Προσθέστε την 1 κ.σ. από την εσάνς του καφέ που κρατήσατε (βλ. παραπάνω) και το 1 κ.γ. στιγμιαίο εσπρέσο και ανακατέψτε χτυπώντας να ενσωματωθούν πλήρως (3-5 λεπτά συνολικά). θα πρέπει να έχετε ένα αφράτο μείγμα που να στέκεται σαν σφιχτή μαρέγκα.
Σημείωση 1: Αν χρησιμοποιήσατε εξαρχής δυνατό εσπρέσο, αντικαταστήστε κι εδώ την εσάνς καφέ με κρύο ristretto.
Σημείωση 2: Αν ο στιγμιαίος εσπρέσο που χρησιμοποιείτε είναι σε κόκκους, το γλάσο θα αποκτήσει μια δεύτερη υφή από αυτούς, καθώς μέρος τους δεν θα διαλυθεί απόλυτα στο μείγμα βούτυρου-άχνης (συστήνεται για τους λάτρεις του σκέτου καφέ). Αν αυτό δεν θα αρέσει, απλώς διαλύστε τον στιγμιαίο εσπρέσο στον υγρό και ανακατέψτε καλά.
Σημείωση 3: Όσο περισσότερο χτυπάτε/ανακατεύετε το γλάσο (οποιoδήποτε γλάσο που στέκεται), τόσο πιο αφράτο και κρεμώδες γίνεται, μια και η άχνη διαλύεται στο βούτυρο και ενσωματώνονται τα δύο υλικά. Αν όμως, το γλάσο περιέχει υγρά και το χτυπήσετε υπερβολικά, θα μαλακώσει περισσότερο και θα αρχίσει να γίνεται σχετικά ρευστό. Οπότε, έχετε κατά νου να μην το παρακάνετε. Γενικά, ο χρόνος του 5λέπτου είναι αρκετός για να αποκτήσει ένα γλάσο την σωστή ανάλαφρη υφή, χωρίς να είναι ρευστό.
Ολοκλήρωση – σερβίρισμα: Προσθέστε στο πάνω μέρος του κρύου πλέον κέικ καφέ το γλάσο και πασπαλίστε τριγύρω τα τοιχώματα με λίγη άχνη, αν σας αρέσει το κοντράστ. Προσθέστε πάνω στο γλάσο ελάχιστο κακάο (με το σουρωτήρι). Κόψτε, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κάθετα, μικρά λεπτά στικάκια κουβερτούρας και με το εργαλείο ξεφλουδίσματος, φλούδες σοκολάτας και προσθέστε τα στο γλάσο. Βάλτε στο τέλος τους ολόκληρους κόκκους καφέ. Το κέικ καφέ σερβίρεται και σαν επιδόρπιο π.χ. με παγωτό, ενημερώστε ωστόσο, αν είναι βράδυ, ότι κάθε κομμάτι έχει σχεδόν τη δύναμη του κανονικού καφέ.
Περισσότερες νόστιμες Συνταγές στο http://www.pandespani.com