Συνταγές
Ιδέες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – μια εξαιρετική γέμιση και η πιο εορταστική σαλάτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η εκτέλεση είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
600 γρ κιμά (300 μοσχαρίσιο, 300 χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ μανιτάρια
1 ποτήρι μαυροδάφνη
100 γρ κάστανα βρασμένα
1 μήλο κομμένο σε κύβους
2 κ σ κουκουνάρι
2 κ σ κράνμπερι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ γλ μοσχοκάρυδο
1 κ γλ κανέλα
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο
500 γρ ρύζι μακρύκκοκο parboiled (εγω εβαλα αυτο που εχει και το μαυρο ρυζι μαζι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος με καπάκι, σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις καραμελώσει προσθέτω τον κιμά.
Τον σοτάρω αρκετά καλά μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια προσθέτω τα μανιτάρια. Λίγο ακόμη σοτάρισμα και στη συνέχεια σβήνω με την μαυροδάφνη κι ανακατεύω μέχρι να απορροφηθεί.
Συνεχίζω προσθέτοντας τα κάστανα, το μήλο, το κουκουνάρι, τα κράνμπερι και το ξύσμα.
Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τα μπαχαρικά.
Σ’ αυτή την φάση, ή αφήνω την γέμιση να κρυώσει και στη συνέχεια γεμίζω τη γαλοπούλα, ή προσθέτω δύο ποτήρια χλιαρό νερό, σκεπάζω το σκεύος και σιγοβράζω τη γέμιση για 15 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζεις το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο το τοποθετώ σε φόρμα και το πιέζω ελαφρά μ’ ένα κουτάλι.
Το αφήνω για ένα με δυο λεπτά να σταθεροποιηθεί και το ξεφορμάρω στην πιατέλα που θα σερβίρω.
Στρώνω περιμετρικά αλλά και στο κέντρο τη γέμιση.
Πανέμορφη και νοστιμότατη δημιουργία – σαλάτα τρίχρωμη γιορτινή
ΥΛΙΚΑ
4 πατάτες
4 παντζάρια
4 καρότα
4 αυγά
1 κούπα μαγιονέζα
2-3 κρεμιδάκια φρέσκα
Λίγο άνηθο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
1 . λεμονι
Λίγο λαδι
Αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το λεμονι, το λαδι και το αλατοπιπερο. Το αφήνουμε να κρυώνει.
Βράζουμε τα παντζάρια, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, το ξύδι, το λαδι και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τα καρότα, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το λεμονι, το λάδι και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
βράζουμε τα αυγά σφιχτά, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή σε ξεχωριστά κουπάκια τα ασπράδια και τούς κροκούς (οι κροκοί θα γίνουν σαν κίτρινη σκόνη).
Προαιρετικά βάζουμε την μαγιονέζα σε κορνέ για να την στρώνουμε πιο εύκολα
Σε μία φόρμα ζελέ πού αναποδογυρίζει αρχίζουμε τις στρώσεις. ρίχνουμε με την σειρά αλάτι, πιπέρι, άνηθο, τους κρόκους και το ασπράδι. Μετά μία λεπτή στρώση μαγιονέζα Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το καρότο. Μετά μία λεπτή στρώση μαγιονεζα.
Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το παντζάρι. Μετά μία λεπτή στρώση μαγιονέζα .Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε την πατάτα
Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα, αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.
Η εκτέλεση είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.