Συνταγές
Η πιο τέλεια συνταγή και περιγραφή για κέϊκ μαρμπρέ- σοκολάτα/βανίλια. Μία κλασσική αξία…σε αφράτη έκδοση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Λιζα Σαραντιδου-Χρυσές Συνταγές”
Θέλει όμως καλό δούλεμα το βούτυρο με τη ζάχαρη και υλικά που δεν είναι παγωμένα από το ψυγείο.
Θέλει κοσκινισμένο αλεύρι και τα σωστά υγρά.Η δόση είναι για ένα μεγαλούτσικο κέϊκ που θα χρειαστεί φόρμα χωρητικότητας 3,2 – 3,5 λίτρων για να μην ξεχειλίσει.
Αν ο δικός σας φούρνος είναι πολύ δυνατός χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 175 ή και 170 βαθμούς.
YΛΙΚΑ
230 γραμ. βούτυρο αγελαδινό ( πολύ μαλακό σαν πηχτό γιαούρτι)
3 κ.σούπας σπορέλαιο
420 γραμ. ζάχαρη
5 αβγά μέτρια (που τα αφήσαμε λίγη ώρα σπασμένα μέσα σε μπωλάκι ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου )
2 κ. τσαγ. βανιλοζάχαρη ή 2-3 σωληνάκια βανίλιας
240 γραμ. γιαούρτι ( έβαλα πρόβειο με πέτσα που την αφαίρεσα)
100-120 ml γάλα φρέσκο ή εβαπορέ (διαλυμένο με νερό σε ίσα μέρη)
1 φαρίν απ κοσκινισμένη (ή 500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ με 3 κ.τσαγ. μπέϊκινγκ)
3 γεμάτες κουταλιές κακάο ( κοσκινισμένο) + 2-3 κουταλιές χλιαρό γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι,τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα δουλεύουμε οπωσδήποτε επί 6-7 λεπτά ώστε το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και αφήνουμε να χτυπηθούν 2 λεπτά ώστε να αφρατέψει περισσότερο το μίγμα. Με το μίξερ να δουλεύει ρίχνουμε κουταλιές αλεύρι εναλλάξ με το γιούρτι/γάλα .
Μόλις ενσωματωθούν σταματάμε.Δεν πρέπει να το δουλέψουμε πολύ για να γίνει αφράτο το κέικ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα, χωρητικότητας 3,5 λίτρων.
Παίρνουμε 1 κούπα μίγμα και σε αυτό ανακατεύουμε το κακάο μαζί με 2-3 κουταλιές γάλα χλιαρό ώστε να γίνει σοκολατένιο .Ρίχνουμε το μισό άσπρο μίγμα στη φόρμα και από πάνω απλώνουμε το σοκολατένιο. Ρίχνουμε το τελευταίο στρώμα άσπρου μίγματος.Ισιώνουμε την επιφάνεια.
Μπήγουμε τη λάμα ενός μαχαιριού μέσα στο μίγμα, κάνουμε μια κυκλική κίνηση και τη βγάζουμε. Χτυπάμε τη φόρμα μας 2-3 φορές στον πάγκο να κάτσει καλά το μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 αντιστάσεις.Επειδή χρησιμοποίησα μια αμερικάνικη φόρμα από χυτό αλουμίνιο, μόλις την έβαλα στο φούρνο τον κατέβασα στους 170 βαθμούς.
Μετά από 45 λεπτά μείωσα στους 160 βαθμούς.Ψήθηκε 1 ώρα και 5 λεπτά.
Στις συνηθισμένες φόρμες ψήνουμε το κέικ περίπου 45-60 λεπτά στους 175-180 στις αντιστάσεις. Oταν το τρυπήσουμε με μια βελόνα,πρέπει να βγεί καθαρή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει 10 λεπτά μέσα στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει καλά του ρίχνουμε λίγη άχνη.
Διατηρούμε σκεπασμένο με νάυλον για να μη στεγνώσει.Ή κόβουμε φέτες, τις τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε κατάψυξη για να έχουμε πάντοτε φρέσκο κέϊκ για τον καφέ μας.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Λιζα Σαραντιδου-Χρυσές Συνταγές”