Συνταγές
Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε, τα παιδιά θα την λατρέψουν – εύκολη συνταγή για ένα καλοκαιρινό γλυκό που φτιάχνουμε στη Ζάκυνθο και το λέμε φρυγανιά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Σάκης Τετράδης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
Για την κρέμα
4 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα (120 γρ.) άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια
3/4 κούπας (150 γρ). ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Μην βάλετε στιγμής, δεν κάνει.
Για την σαντιγι
3 κούπες (600 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, παγωμένη, από το ψυγείο
3/4 κούπας (90-100 γρ.) ζάχαρη άχνη
Αντί για σαντιγί μπορείτε να βάλετε φρουι ζελέ, εγώ φτιάχνω 2 ταψιά, ένα με σαντιγί και ένα με ζελέ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 7-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το υγρό αρχίσει να κοχλάζει.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε.
Συνεχίζουμε με την κρέμα (ανθός αραβόσιτου)
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το 1 ποτήρι γάλα με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη.
Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε σχετικά δυνατή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του άνθους αραβοσίτου, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε τις φρυγανιές μια στρώση σε ένα πυρέξ, περιπου 20 Χ 30εκ, προσοχή μια στρώση μόνο, μπορείτε να σπάσετε μερικές για να καλύψετε τα κενά, ρίξτε μέσα το σιρόπι και αφήστε το στην άκρη για 10-15 λεπτά να το “πιουν” όλο οι φρυγανιές.
Μετά στρώνουμε από πάνω την κρέμα που έχουμε φτιάξει.
Το αφήνουμε περίπου μισή ώρα να κρυώσει και να σφηξει καλά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την σαντιγί
Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξουμε σφιχτή σαντιγί.
Μετά απλώνουμε την σαντιγί πάνω στην κρέμα πασπαλίζουμε με, καρύδι, αμύγδαλο ή ο, τι τραβάει η όρεξη μας και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
Αν βάλετε ζελέ προσοχή να έχει κρυώσει η κρέμα καλά πριν βάλετε το ζελέ και το ζελέ επίσης να μην είναι ζεστό, στο ζελέ μπορείτε να βάλετε και κομμάτια φρούτων, όχι μπανάνα, τα φρούτα να τα βάλετε λίγο πριν σφηξει το ζελέ, ούτε πολύ νωρίς γιατί
θα κολλήσουν πάνω στην κρέμα ούτε πολύ αργά, όταν έχει ήδη σφηξει γιατί θα μείνουν απάνω.
Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε, τα παιδιά θα την λατρέψουν.
Η Συνταγή είναι από Σάκης Τετράδης – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.