Συνταγές
Δες την συνταγή για να φτιάξεις το πιο νόστιμο παστίτσιο σήμερα..
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Kostas Aliartos – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάω με την σάλτσα του κιμά:
Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα στο μεγάλο μάτι της κουζίνας στην μέγιστη θερμοκρασία.
Μετά από 4 λεπτά περίπου ρίχνω 5 κουταλιές ελαιόλαδο.
Τοποθετώ μέσα τον κιμά (850 γραμ. μοσχάρι σπάλα) για να τον τσιγαρίσω.
Με μια ξύλινη σπάτουλα τον κατακερματίζω μην αφήνοντάς τον να σβολιάσει.
Εν τω μεταξύ κόβω στο ξύλο κοπής 2 μεγάλα κρεμμύδια σε καρέ.
Μετά από 5 – 6 λεπτά που έχει τσιγαριστεί ο κιμάς και έχει αλλάξει χρώμα, ρίχνω τα κρεμμύδια.
Ρίχνω και 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και ανακατεύω έχοντας κατεβάσει την θερμοκρασία από το 9 στο 5.
Ψιλοκόβω 3 φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνω και αυτά στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω.
Ψιλοκόβω 1 – 2 σκελίδες σκόρδο. (ανάλογα το μέγεθος της σκελίδας)
Τις ρίχνω στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
Καθαρίζω και τρίβω ένα καρότο. (δεν το ρίχνω ακόμη μέσα)
Μετά από 2 λεπτά ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα 100 ml περίπου κρασί για να τον σβήσω.
Ανεβάζω λίγο την θερμοκρασία ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμα.
Ρίχνω 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού πελτέ και τον τρίβω στον πάτο της κατσαρόλας.
Ρίχνω το καρότο στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω.
Ρίχνω ένα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (500 ml) για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία.
Προσθέτω 2 δαφνόφυλλα
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (21 γραμ.)
πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού (ή και λίγο λιγότερο) μπούκοβο καυτερό
λίγο μπαχάρι τριμμένο
κανέλα τριμμένη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσθέτω μισό ποτήρι νερό ζεστό και τον αφήνω να βράσει για 45 – 50 λεπτά κατεβάζοντας το μάτι της κουζίνας στο 2.
Μέχρι να γίνει ο κιμάς, βράζω νερό σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα.
Ρίχνω μέσα 60 – 70 γραμ. αλάτι και κατόπιν 800 γραμ. μακαρόνια No. 2
Τα αφήνω να βράσουν (από το νέο σημείο βρασμού γιατί με την τοποθέτησή τους στο νερό έχει πέσει πάλι η θερμοκρασία) 7 λεπτά.
Παίρνω το μεγάλο ταψί της κουζίνας.
Το βουτυρώνω.
Μόλις γίνουν τα μακαρόνια, τα σουρώνω.
Ρίχνω στην κατσαρόλα 25 γραμ. Βιτάμ και από πάνω τα μακαρόνια.
Ανακατεύω και κατόπιν τα αδειάζω στο ταψί και τα απλώνω.
Παίρνω την ίδια κατσαρόλα που έχω βράσει τα μακαρόνια και την σκουπίζω λίγο με ένα χαρτί κουζίνας.
Ρίχνω μέσα 50 γραμμάρια Βιτάμ και το αφήνω να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω 6 – 7 κουταλιές της σούπας πολύ γεμάτες, νισεστέ.
Ανακατεύω με ένα σύρμα.
Έχω βράσει προηγουμένως 600 ml νερό ακριβώς.
Παίρνω ένα γάλα εβαπορέ light 410 γραμμαρίων (και το απλό κάνει) και το ρίχνω σε μια μεγάλη κούπα μέχρι την μέση της.
Συμπληρώνω με βραστό νερό.
Το ρίχνω στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα.
Επαναλαμβάνω την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα και όλο το νερό.
Η διαδικασία γίνεται σε μέτρια φωτιά για να μην αρπάξει η κρέμα.
Μετά από 10 λεπτά η κρέμα έχει πήξει. (το συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα είναι απαραίτητο.)
Αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω μέσα ένα αυγό.
Ανακατεύω για 1 λεπτό
Κατόπιν ρίχνω 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή λίγο παραπάνω)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Εν τω μεταξύ έγινε και ο κιμάς μου.
Τον απλώνω στο ταψί πάνω από τα μακαρόνια.
Πάνω από τον κιμά απλώνω την κρέμα αφού της έχω κάνει ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Τρίβω 100 γραμμάρια κίτρινο τυρί πάνω από την κρέμα.
Πριν από 15 λεπτά, έχω ανάψει ήδη τον φούρνο στους 200° Κελσίου.
Μόλις σβήσει το λαμπάκι, τοποθετώ το ταψί στον φούρνο στην χαμηλότερη θέση και το ψήνω για 50 λεπτά στις αντιστάσεις χωρίς αέρα.
Μετά το πέρας των 50 λεπτών, ανεβάζω το ταψί στην επάνω (ανώτερη θέση) και το ψήνω για 3 λεπτά στο grill για να πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα.
Το βγάζω από τον φούρνο.
Το αφήνω να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά και το κόβω σε 16 μεγάλα χορταστικά κομμάτια.
Η ώρα είναι 14:50 και το φαγητό είναι έτοιμο.
Η Συνταγή είναι από Kostas Aliartos – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.