Συνταγές
Αφράτα και πετυχημένα τσουρέκια με γιαούρτι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Maria Xatzhstamatioy– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι
85 γραμμ μαγιά διαλυμένη σε μια κούπα χλιαρό νερό
Προσθέτουμε 1,1/2 κούπα αλεύρι δυνατο μια κ.σ ξύδι λευκό .Ανακατεουμε και αφήνουμε να ανέβει σε μέρος ζεστό.
Ζυμη
140 γραμμ βούτυρο ανάλατο πρόβειο μαζί με ηλιέλαιο
100 γραμμ πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι
2 1/2 κούπες ζαχαρη
3 αυγά μετρια
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κ.γλ μαχλεπι
1 κ.γλ μαστίχα κοπανισμενη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
Βανιλινη
1/2 κ.γλ σόδα .
1 κιλό αλεύρι και ίσως μισό ποτήρι ακόμα δυνατό για τσουρέκια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το προζύμι.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μισό μίγμα βουτύρολαδου σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύοντας με αυγοδαρτη προσθέτουμε το γιαούρτι,και ένα, ένα τα αυγά μεχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη μαζί με τη σόδα το μαχλεπι, τη μαστίχα ,το ξύσμα και τη βανίλια.
Έπειτα προσθετουμε το προζύμι και τέλος το μίγμα υγρών
Ζυμώνουμε πολύ καλά και ενσωματωνουμε το υπόλοιπο βούτυρολαδο σταδιακά. Χρειάστηκε ακόμα 2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλεύρι. θελουμε ζύμη χαλαρή όχι σφικτή.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες πλάθουμε και αφήνουμε ξανά να ξεκουραστεί 3/4 . Έφτιαξα 4 μικρά τσουρεκακια . Ψήσιμο για 45 λεπτά στις αντιστάσεις και στους 170 βαθμούς στην τελευταία θέση του φούρνου.
Τέτοια απαλή ζύμη δεν υπάρχει.
ψηθηκαν και είχαν την υγρασία που επρεπε αφράτα και με ίνες σαν τα ετοιμα
Η Συνταγή είναι από κ. Maria Xatzhstamatioy– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.