Συνταγές
Φτιάξτε εύκολη τούρτα με αφράτο παντεσπάνι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΚΑ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για το παντεσπάνι για στρογγυλό ταψί:
5 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου.
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική.
155 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1/5 κ.γλ. baking powder.
2 βανίλιες.
Εκτέλεση :
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τις βανιλιες και τα προσθέτουμε στο μίγμα σταδιακά και ανακατεύοντας με μία σπάτουλα απαλά για να μην χάσουμε τον όγκο των αυγών.
Σε ένα ταψί 20 εκατοστών βάζουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °( για 30 λεπτά.
Όταν κρυώσει το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το βάζουμε και σε μία σακούλα για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα.
Αν θέλουμε σοκολατένιο παντεσπάνι αφαιρούμε από το αλεύρι 30 γρ. και προσθέτουμε 30 γρ. κακάο.
Για το σιρόπι.
200 ml νερό+200 γρ. ζάχαρη.
Το βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ραντίζουμε με το σιρόπι,αφού πρώτα,έχουμε κόψει σε δίσκους το παντεσπάνι.
Για την κρέμα ανάμεσα στις στρώσεις στο παντεσπάνι χρησιμοποίησα ζαχαρούχο γάλα καραμελωμένο και 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ, με το μίξερ χειρός μαλακώνουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και με απαλές κινήσεις και με μία σπάτουλα, ενσωματώνουμε λίγο λίγο τη σαντιγί.
Για τη ζαχαρόπαστα που έκανα τις χιονονιφάδες, έφτιαξα μόνη μου ζαχαρόπαστα.
Σε ένα μπολ βάζουμε 8 κ.σ. νερό και διαλύουμε 2κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε 4 κ.σ. γλυκόζη και 2 κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε τη ζελατίνη ανακατεύουμε να λιώσει και αυτή.
Κοσκινίζουμε 1200 γρ. ζάχαρη άχνη.
Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπεν μαρί σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε λίγο-λίγο τη ζάχαρη άχνη και αρχίζουμε να ζυμώνω ώσπου να έχω μία μαλακιά ζύμη. Την τυλίγω πολύ καλά με μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Τις χιονονιφάδες της έκανα με κουπ-πατ σε σχήμα χιονονιφάδας. Τα γράμματα αφού έχω ανοίξει σε φύλλο τη ζαχαρόπαστα τα έκοψα με μαχαίρι σχεδιάζοντας το κάθε γράμμα ξεχωριστά.
Για το γλάσο καθρέφτη έκανα διπλή δόση για την συγκεκριμένη τούρτα, αλλά τα υλικά που σας δίνω είναι για μία δόση που είναι αρκετή για το στρογγυλό παντεσπάνι.
Υλικά:
150 γρ. Γλυκόζη.
150 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική.
75 γρ. Νερό.
12 γρ. Ζελατίνη σε σκόνη.
60 ml. Νερό για την ζελατίνη.
100 γρ. Ζαχαρουχο γάλα.
150 γρ. λευκή σοκολάτα.
Χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε τη ζελατίνη στο κρύο νερό για 5 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ζαχαρούχο τη σοκολάτα και τη ζελατίνη.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 75ml νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη και τα ζεσταίνουμε να λιώσουν και όταν φτάσουν σε θερμοκρασία 103 -104°( (σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε θερμόμετρο κουζίνας), το ρίχνουμε στο μπολ με το ζαχαρούχο τη ζελατίνη και τη σοκολάτα και αφήνουμε λίγο να μαλακώσουν, ανακατεύομαι με το ραβδομπλέντερ χωρίς να το ανακοινώσει ιδιαίτερα να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες γιατί με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να γίνει ‘καθρέφτης’
τέλος προσθέτουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής που έχουμε επιλέξει, εγώ έβαλα μπλε χρώμα δυο-τρεις σταγόνες περίπου ώσπου να μου βγει αυτό το γαλάζιο.
Προτού χρησιμοποιήσουμε το γλάσο πρέπει να κατέβεις σε θερμοκρασία 33 με 35 °C
Η τούρτα πρέπει να είναι παγωμένη και αν υπάρχει χώρος να την βάλετε στην κατάψυξη ακόμα καλύτερα.
Αφού έχουμε κόψει το παντεσπάνι ανάμεσα βάζουμε την κρέμα καραμέλας και τελειώνοντας πάλι προσθέτουμε γύρω γύρω στα πλαϊνά και πάνω την κρέμα, αυτό καλό είναι να το έχουμε κάνει από την προηγούμενη μέρα και να γλασάρουμε την επόμενη ή έστω να έχουμε συναρμολόγηση την τούρτα το πρωί να έχει παγώσει μέχρι το απόγευμα και να γλασάρουμε με το γλάσο που επίσης αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο πριν στολίσουμε με τη ζαχαρόπαστα.
Η Συνταγή είναι από ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΚΑ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.