Γλυκα
Τρουφάτο ή μυρμηγκάτο εύκολο και αφράτο!!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τρουφάτο ή μυρμηγκάτο εύκολο και αφράτο!!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Sotiria amor
Υλικά
για το κέικ
-250gr βούτυρο φυτικό
-300gr ζάχαρη
-4 μεγάλα αυγά
-3 βανίλιες
-20gr baking powder
-500gr φαρίνα
-300ml γάλα
-130gr τρούφα σοκολάτας
-30ml ή ένα σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
για το σιρόπι
-500gr ζάχαρη
-500ml νερό
-μισό λεμόνι κομμένο στη μέση
για την γκανάζ
-300gr σοκολάτα κουβερτούρα 54% κακάο
-200ml κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το πρώτο βήμα για την συνταγή μας είναι να φτιάξουμε το σιρόπι. Για να γίνει αυτό, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρή, στίβουμε τα δύο κομμάτια από το λεμόνι και τα βάζουμε και αυτά στο κατσαρολάκι.
Βάζουμε το κατσαρολάκι στην κουζίνα για να βράσει για περίπου 5 λεπτά και να γίνει έτσι το σιρόπι μας.
Στην συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το μίξερ για 2 λεπτά ώστε να αφρατέψει. Καθώς χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Συνεχίζουμε αδειάζοντας ένα ένα τα αυγά, χωρίς να σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και ρίχνουμε κατόπιν στο μπωλ τις βανίλιες και το baking powder.
Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, και στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. Όταν η κρέμα αυτή έχει γίνει ομοιόμορφη, μπορούμε προαιρετικά να βάλουμε και ένα σφηνάκι κονιάκ ανακατεύοντας ακόμα λίγο με την μαρίζ.
Αδειάζουμε τώρα στο μπολ και την τρούφα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλη την τρούφα ρίχνοντάς την στο μπολ, ή μπορείτε να κρατήσετε λίγη για το τέλος για να πασπαλίσετε πάνω από το γλυκό. Ανακατεύουμε καλά με τη μαρίζ.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί περίπου 30 έως 32 εκατοστά διάμετρο, το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα από το μπολ. Το στρώνουμε καλά με τη μαρίζ.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. Εάν το βάλετε στις αντιστάσεις, χρειάζεται ένας επιπλέον χρόνος περίπου 10 λεπτών.
Μετά από τον χρόνο ψησίματος, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και φέρνουμε κοντά μας και το κατσαρολάκι με το έτοιμο σιρόπι. Το γλυκό μας πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι χλιαρό.
Με μία κουτάλα, αδειάζουμε προσεκτικά το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι η παρασκευή της γκανάζ.
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε την σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη μαγειρικής και το βάζουμε για 2 έως 3 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων σε μεσαία θερμοκρασία να λιώσει καλά η σοκολάτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την μέθοδο μπεν μαρί.
Μετά από αυτά τα λίγα λεπτά, βγάζουμε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων και με τη μαρίζ ανακατεύουμε καλά. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει καλά και έτσι η γκανάζ είναι έτοιμη.
Αφού η γκανάζ κρυώσει καλά, την απλώνουμε σε όλο το γλυκό ομοιόμορφα με τη μαρίζ.
Πασπαλίζουμε κατόπιν όλο το γλυκό με λίγη τρούφα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το γλυκό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Δες την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Sotiria amor
Δες κι άλλες συνταγές για μυρμηγκάτο !