Πιτες
Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε σπιτική σφολιάτα και μία υπέροχη κοτόπιτα από την κ. Γκόλφω!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Δες πως φτιάχνουμε κοτόπιτα με σπιτική σφολιάτα και δεν θα αγοράσεις ξανά έτοιμη!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Golfo in the kitchen Γκόλφω Νικολού
Υλικά
για τη σφολιάτα
530 γρ. νερό βρύσης
900 γρ. περίπου αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ξύδι
1 φάκελο μπέικην
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γρ. λιωμένο βούτυρο
για την κοτόπιτα
πιπεριές ψιλοκομμένες
μπέικον
μανιτάρια ψιλοκομμένα
κοτόπουλο σε κομμάτια βρασμένο και αλατισμένο
100 γρ. τυρί τριμμένο
προαιρετικά κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε το νερό σε ένα μπολ, και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε κατόπιν σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ζυμώνοντας με το χέρι.
Μετά από λίγο ρίχνουμε 2 κτσ. λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα βάζουμε επάνω σε αλευρωμένη πετσέτα κουζίνας την οποία έχουμε πρώτα καλύψει με φύλλο νάιλον. Τυλίγουμε τα τεμάχια της ζύμης με το νάιλον και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
Κατόπιν, ανοίγουμε τα τεμάχια της ζύμης με τον πλάστη σε φύλλα και τα αλείφουμε με το πινέλο με λιωμένο βούτυρο.
Διπλώνουμε το βουτυρωμένο φύλλο και ξαναβουτυρώνουμε με το πινέλο. Έπειτα, ξαναδιπλώνουμε το φύλλο και αλείφουμε πάλι με το λιωμένο βούτυρο. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Επόμενο βήμα είναι η παρασκευή της κοτόπιτας. Τσιγαρίζουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια και λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε κατόπιν το μπέικον, πιπέρι, πάπρικα και τον κουρκουμά.
Συνεχίζουμε αδειάζοντας στο τηγάνι το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Προαιρετικά συμπληρώνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε την κουζίνα. Η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο. Βάζουμε τις σφολιάτες σε αλευρωμένο πλαστήρι και τις ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιούμε, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και την βουτυρώνουμε. Κατόπιν, στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, το ανοίγουμε και το βουτυρώνουμε. Στη συνέχεια βάζουμε και το δεύτερο φύλλο.
Αδειάζουμε την γέμιση, την στρώνουμε ομοιόμορφα και κατόπιν απλώνουμε το τρίτο φύλλο το οποίο βουτυρώνουμε και προσθέτουμε και το τέταρτο φύλλο, το οποίο στρώνουμε καλά στο ταψί με τα δάχτυλά μας.
Βουτυρώνουμε με το πινέλο.
Ψήνουμε την πίτα στους 180 έως 190 βαθμούς στο αέρα ή σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Μετά και από το ψήσιμο, η συνταγή μας έχει ολοκληρωθεί. Καλή επιτυχία!
Δες την εκτέλεση της συνταγής για την σπιτική σφολιάτα, βήμα βήμα στο βίντεο που ακολουθεί:
Κάνε εγγραφή στο κανάλι Golfo in the kitchen Γκόλφω Νικολού