Συνταγές
Σήμερα πίτες για όλα τα γούστα με χειροποίητα φύλλα πανεύκολα και τραγάνα – τυρόπιτα, μελιτζανόπιτα, κολοκυθόπιτα, ντοματοπίτα με ωραίο χρυσαφένιο χρώμα – η μία καλύτερη από την άλλη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά για φύλλο:
4 κούπες αλεύρι, 1 κ. γ.αλάτι, 3 κ. σ. ελαιόλαδο, 2.κ.σ.ξυδι, 1 1/2 κούπα νερό και 150 γρ βούτυρο (μαργαρίνη) για άνοιγμα του φύλλου.
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει μία ελαστικη ζύμη. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Φτιάχνουμε γέμιση για κάθε πίτα.
Για την μελιτζανοπίτα
τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα φέτες από 2 μελιτζάνες και 2 πιπεριές Φλωρίνης, αλατιζουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 για 20 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε 3 μεγάλα κρεμμύδια χοντρκομένα, βάζουμε λίγο ζάχαρη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.Το αφήνουμε να μαλακώσουν καλά. Μόλις γίνει το κρεμμύδι θα το μοιράζουμε σε 3 μέρη για 3 πίτες.
Κόβουμε της μαλακωμένες μελιτζάνες και της πιπεριές, προσθέτουμε το κρεμμύδι, μουσκοκαριδο , ψιλοκομμένο μαϊντανό φέτα και μια κουταλιά τραχανά.
Για την γεμίση κολοκύθας :
σωτάρουμε φέτες 2 κολοκύθας να μαλακώσουν καλά και ένα καρότο τριμμένο, βάζουμε το κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένο, φέτα, μία κουτάλα τραχανάς, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Για την γεμίση ντομάτας :
σοτάρουμε 2 ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, φέτα βασιλικό, 1 αυγό, μια κουταλιά τραχανά, αλάτι και πιπέρι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη.
Σε μία επιφάνεια αλείφουμε με λίγο βούτυρο μαλακό και με βοήθειά ενός πλαστή ανοίγουμε το ένα φύλλο σε τετράγωνο, το αλείφουμε με μαλακό βούτυρο. Κάνουμε ένα κλείσιμο σαν φάκελο (είναι η φωτογραφίες κάτω στα σχόλια) να μείνει το βούτυρο μέσα.
Το ίδιο και με το άλλο φύλλο.
Μετά το ανοίγουμε πάλι τετράγωνο, και κόβουμε στην μέση και σε κάθε φύλλο βάζουμε το κάθε γέμιση και τυλίγουμε σε ένα ρόλο.
Για την τυρόπιτα βάζουμε 1 αυγό και φέτα (ότι τυριά θέλουμε) και από πάνω λίγο σουσάμι.
Μεταφέρουμε τα ρολά σε ταψί του φούρνο με λαδόκολλα, τους αλείφουμε με κρόκο αυγό και λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραία χρώμα.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Pellumbesha Lumi -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”