Πιτες
Μια νόστιμη σπανακόπιτα – γίνεται εύκολα και είναι ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
Για το φύλλο:
250 γραμ. αλεύρι ολικής
250 γραμ. καλαμποκάλευρο
300 γραμ. χλιαρό νερό
1/2κουτ. γλ. αλάτι
60ml ελαιόλαδο – 4 κουτ. της σούπας
Σιμιγδάλι για το άνοιγμα του φύλλου
Για την γέμιση:
1 κιλό σπανάκι έτοιμο πλυμένο και συσκευασμένο από τα Σούπερ Μάρκετ
1 πράσο κομμένο
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλ. σπόρους κόλιαντρου σπασμένους σε γουδί
Ανθό αλατιού η αλάτι
Πιπέρι
200 γραμ. φέτα χοντρό – θρυμματισμένη
50 ml ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Για το άλειμμα της πίτας:
Ελαιόλαδο
Σουσάμι μαύρο & λευκό – προαιρετικά
Εκτέλεση
Αχνίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το σπανάκι, μέχρι να μαραθεί.
Σε άλλο τηγάνι, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, με το ελαιόλαδο, το πράσο, τα σκόρδα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε και το σπανάκι στα σοταρισμένα κρεμμύδια, αλατίζουμε, τρίβουμε πιπέρι, ρίχνουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον ξερό κόλιανδρο, και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη, να κρυώσει.
Συνεχίζουμε με το φύλο:
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα ζυγισμένα άλευρα, και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό, και τελευταίο ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το μίξερ, κάνουμε μερικά διπλώματα, τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ωρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες.
Επάνω σε φύλλο σιλικόνης, με βοήθεια το σιμιγδάλι ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη.
Αναποδογυρίζουμε το φύλλο που ανοίξαμε, μαζί με το φύλλο σιλικόνης επάνω σε λαδωμένο ταψί, και τραβάμε την σιλικόνη.
Απλώνουμε το σπανάκι επάνω στο φύλλο με κουτάλι, και από πάνω ρίχνουμε την φέτα.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, σκεπάζουμε την γέμιση, τραβάμε την σιλικόνη, κλείνουμε τις άκρες, της πίτας, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, χαράζουμε σε κομμάτια, και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
Ψήνουμε στην χαμηλή σχάρα του φούρνου για 1 ωρα.
Σημείωση:
Σε περίοδο νηστείας βάζουμε νηστίσιμο τυρί η καθόλου.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!